bugün

quest

Quest türkçeye binimum görev, macera olarak çevrilse de modern ebebiyatta tonlarca örneğine rastlayabileceğimiz klasik zamanlarda Virgil'in Aeneid isimli eserinden tutun da Homer'in Odyssey'ine kadar türlü türlü başyapıtta kullanılmış bir edebiyat terimidir.

quest insan hayatını bir macera gibi gösterme olayıdır, bu da bir edebi eserde olsun bir filmde olsun (bkz: requiem for a dream) -hatta Yüzüklerin Efendisi denen filmler ordusu bunun en popüler başyaptıdır- başarılı bir şekilde nice yazar tarafından kullanılmıştır. Quest denen olayda öncelikle başkahramanı maceraya iten bir sebeb vardır, bir nevi kahramana çağrı, bunun ertesinde macera başlar ve binbir zorluklar aşılarak olay tamama bağlanır. En sonunda da hero arkadaş hayatın tokadını yemiş, görmüş geçirmiş, kıçındaki kıllar ağarmış bir şekilde evine geri döner.

Requiem for a dream filminde olduğu gibi insan hayatı bazen mevsimsel döngülerle de açıklanabiliyor bu quest olayında. Mesela bahar doğumu, yaz gençliği, sonbahar yaşlılığı ve kış da ölümü temsil eder. Filmde de aynen böyle olmuş olayın sonunda da "returning to mother's womb" (anne karnına dönüş) yaşanır. *