bugün

ekmek kutsal mıdır

kutsal olan buğday veya çavdar ya da arpa, mısır vb tahıllardan-hububatlardan yapılan yenilen şey değildir.
öyle bir kutsallık (hububat-tahıl bazlı yiyecek) olsaydı benim için kurufasülye daha kutsal olurdu ki hele ki; pastırmalı güveçte pişmiş kurufasülye (şeker-ispir fasülyesinden yapılmış) daha kutsal olurdu ona tapardım.

burada kast edilen kutsallık emek ve insan rızkıdır. ekmek burada bir örnek-simgedir. tıpkı senin aç kalman gibi, sana oruç tut demek senin nefsini körelt, acı çek, açlık çek, detoks-rejim-diyet yap diye ibadet olarak (ki bu nüsuk olur aslında, bir ritüel) değil de aç kalıp aç insanın halinden anla diye oruç kıymetlidir.

sen ekmeği öpüp alnına koyman o ekmeğin rızık olduğu içindir. ben insan hakkına rızkına saygılıyım ritüelidir. onu bulup yiyemeyenler ona bir emek bir uğraş bir alın teri harcandığı bildiğin içindir. sen insanların emeğinin hakkını vermiyorsan, alın terine saygı duymuyorsan, başkalarının rızkına el uzatıyorsan o ekmeği öpüp alnına koysan ne olacak ayağının altına alsan ne olacak?

tıpkı oruç tutmak gibi, sen aç yoksul insanın halinden anlamıyorsan oruç tutsan ne olacak tutmasan ne olacak? eşeği bağla akşama kadar ot verme o da oruçlu sayılır.