bugün

türkiye deki muhafazakarlar neyi muhafaza eder

muhafazakarlık bilgi gerektirir.
eğitim gerektirir.
sadece kendi kültürünü değil, diğer kültürel de bilmen gerektirir ve kendini kültürünü geliştirmen gerektirir.
böylelikle kültürünü korumuş çağın gerekliliğine uygun gelişimleri de yapmış olursun.
diğer kültürlerin negatif etkilerinden kendi kültürünü korumuş olursun. kültür iletişim paylaşımla gelişir ve sentezlerle yaşar-varolur. bilgi birikim eğitimin varsa ihtiyaçların ortaya çıkardığı gereklilikleri başka kültürlerden alıp kendi kültüründe sentezleyebilirsin ve kültürünü evrensel hale getirir geliştirip yaşatırsın.

muhafazakarım diyorsan ve kültürünü yaşamını korumak istiyorsan kendini eğitmek geliştirmek sadece kendi kültürünü değil başka kültürleri de bilmen gerekir. bunun yanında muhakeme yeteneğini de edinmek gerek.

bilmemek-bilinmezlik insanda motor davranışlardan olan korku ve ret eylemini tetikler. insanın savunma mekanizması ilk tepki olarak (davranış bilimleri-psiko motor davranışlar) inkardır.
muhafazakarım diyen insan (din dil ırk vb kültürel açıdan) eğitimsizliği cehaleti ile ilk önce kendi içinde olduğu toplumun kültürünü savunduğu koruduğunu iddia ettiği değerleri ret etme eğilimine girer (bakınız: milliyetçiyim diyen ümmetçiler ve milliyetçiliği ayaklar altına alanlarla kol kola olan milliyetçiler) ağzından helal haram günah sevap eksik olmayan insanların "çalıyor ama çalışıyor" demesi veya vatan millet bayrak edebiyatı yapıp apo mektubunu savunup karşı çıkanı vatan haini terörist ilan etmesi vs vs durumlar.
böyle binlerce basit örneklerle psiko-motor davranışları size sunabilirim ki bu durum eğitimsizlik bilgisizlik ile alakalı durumdur.
daha düne kadar muhafazakar kesim olarak kendini lanse edenler türk bayrağı da neymiş, türk kimliği de neymiş, türkiye cumhuriyeti de neymiş, anadolu cumhuriyeti olsun adı dememiş miydi?

türkiye de muhafazakarlık tartışması yapmak mı?
güldürmeyin beni...
ilkokul çocuğunun anlayacağı basitlikte anlattım ki; bu örneklere bakıp türkiye'de muhafazakarlık var diyene veya kendini muhafazakar görene ben bakıp gülüyorum.
herhalde zekam ile dalga geçiyorlar ya da espri yapıyorlar.

edibüdü: istisnalar kaideyi bozmaz. türkiye'de saygı duyduğum ve görüşlerine değer verdiğim muhafazakar insanlar var.
örn: celal şengör, muhafazakardır. kimlik üzerine (türk kimliği-kültürü) muhafazakar diyebileceğimiz düşünceleri vardır.
ilber ortaylı, türk islam kültürü-kimliği üzerine muhafazakar diyebileceğimiz düşünceleri vardır.
temel karamollaoğlu, din inanç konusunda muhafazakardır ve yaşamı inancı konusunda kendini kültürünü geliştirmede korumada muhafazakardır.