bugün

mihail gorbaçov

Gorbaçov'un reformlarıyla, dünya iki Rusça kelimeyi tartışmaya başladı: Perestroyka (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık).

Ona göre ülkenin, perestroyka'ya ihtiyacı vardı ve bunu yapmaya yarayacak aracın adı ise glasnost'tu.

Şimdiki adı Saint Petersburg olan Leningrad kentinde komünist patronlara, "Ekonominin geri kalanına yetişemiyorsunuz. Uyduruk mallarınız rezil durumda" demişti.

Ancak devlet kontrolünün yerini serbest piyasa ekonomisinin alması gerektiğini düşünmüyordu. 1985'te parti delegelerine yaptığı bir konuşmada bunu açıklığa kavuşturdu:

"Bazılarınız piyasaya, ekonomi için bir can yeleği gözüyle bakıyor. Ancak, yoldaşlar, bakmanız gereken şey can yelekleri değil, geminin kendisidir. Ve gemi sosyalizmdir.

görsel

Açıklık ve demokrasi arayışı, bağımsızlık çağrılarına neden oldu.

SSCB'nin dağılma sürecinde kuzeydeki Baltık ülkelerinin bağımsızlığı hızlandırıcı bir etki yaptı.

Letonya, Litvanya ve Estonya, Moskova'yla bağlarını kopardı.

Öte yandan 9 Kasım 1989'da Doğu Almanya vatandaşlarının Batı'ya geçişine izin verilmesi ve Berlin Duvarı'nın yıkılması, sosyalist ülkelerin gerileyişinde bir kilometre taşı oldu.

Gorbaçov'un ilk tepkisi, geleneksel Sovyet yaklaşımında olduğu gibi bölgeye tanklar göndermek olmadı. Almanya'nın yeniden birleşmesiyle ilgili durumun, Almanya'nın iç meselesi olduğunu söyledi.

1990'da Gorbaçov, "Doğu-Batı ilişkilerinde radikal değişikliklere öncülük ettiği" gerekçesiyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Tüm bu olanlar, Moskova'daki komünist düzen savunucuları için kırmızı çizginin aşılması anlamına geldi. 1991 Ağustos'unda bir askeri darbe tertiplendi ve Gorbaçov Karadeniz'deki tatili sırasında tutuklandı.

Darbe bastırıldı. Gorbaçov istifa etti. 1996'da Rusya Devlet Başkanlığı'na aday oldu ancak yüzde 0,5'ten daha az oy alabildi.