bugün

timur vs yıldırım bayezid

Aslında herşey Timur’un Osmanlı’ya sığınan kendisine düşman iki aileyi istemesiyle başlıyor. Bayezid bunu iç işlerine müdahale sayıyor ve Timur’a yazdığı mektuba ihtiyar köpek diyerek başlıyor. Timur’un ordusuna kafir filan diyor.

Bu arada yıldırım bayezid’in Kronik bazı sağlık sorunları var. Timur iyiniyetle kendi doktorlarını bayezid’e Göndermiş. Bayezid’in bu hakaretlerine filan olgunlukla cevap veriyor. Kendi ordusunun dededen müslüman olduğunu bayezid’inkilerin ise hristiyan dönmesi olduğunu söylüyor ki esasında haklı. Bu arada Timur Osmanlı ordusu ve bazı Osmanlı kuşatmalarının neden başarısız olduğuna dair askeri/istihbari bilgiler veriyor.

işte burada Bayezid durumun ciddiyetini ancak farkediyor ve eşi benzerine az rastlanır bir geri vites yapıyor ancak iş işten geçiyor tabi.

iki ordu Ankara denen yerde karşılaşıyor. Timur’un filleri felan da var ama aslında savaş kafa kafaya gidiyor. Ta ki Götü kalkık yeniçerilerin artistliğinden bıkmış olan Sipahiler ve paralı askerler Timur’un ordusundaki köylülerini görene kadar. La gardaş senin canıı yirim deyip birbirlerine sarılıyorlar ve çok komik bir maaş farkıyla saf değiştirip timur’un Ordusuna geçiyorlar. Eee para için tüm değerlerinden vazgeçmek bu topraklarda bir devlet geleneği, napak!

Hadisenin sonrasında da bazı yalan yanlış efsaneler var. Yok Timur bayezid’i Kafese koyup gezdirmiş, karısını düdüklemiş filan, bilakis bayezid Esir de olsa saygıda kusur etmemiş.

Şimdi tüm veriler ışığında Timur mu Bayezid mi dersek, bence Timur aga! Bayezid sanki biraz sabun köpüğü gibi kaygan bi tip, Timur harbi delikanlı adammış!