bugün

akp nin esnafa 1 tl siftah parası dağıtması

daha iyisini bildiğim uygulamadır. perakende sektöründe çalışırken bir mağaza ziyaretimde merkezdeki arkadaşların istediği rutin kontrolleri yapıyordum ve kasa sayımında mağaza müdürü gerildi. merkezdeki meblağ ile tutarsızlığı açıklasın istedim falan acayip çıkıştı. sonra mesele anlaşıldı.

arkadaş kasa nakdini sakıza çevirmiş. hiç ama hiç müşteri gelmeyen günlerde, siftah olsun diye cebinden para verip ürün alıyor, sonra satış yaptığı günlere mahsup ediyormuş. ama yaprak kımıldamayan günlerde şapa oturmuş paşam.

tamam ekmek parası kutsal. hele ahiliğin, esnaflığı dini vecibe gibi yaşayabilen bir büyük düşüncenin olduğu topraklarda içinden gelen bir besmele ile dükkanı açmak, müşterinin ayak basması ve ilk satış. sonra üstüne üstüne eklenmesi. satışın olmadığı ve müşteri ayağının değmediği dükkanlar ne berbattır. istediğin dekoru yap, istediğini sat. iğrençtir ya, kötü histir.

ama zekaya bak ya. sen genç yaşta başka goygoyu bırakıp siyasi arenaya adım attın da, bula bula bunu mu buldun? neden o insanların gerçekten siftah yapmasına yarayacak işler yapmıyorsunuz? ulan her biriniz her bir dükkana bir müşteri kazandırmayı düşünüp tek dükkana tek kişi yollasanız, yaptığınız bütün organizasyondan daha bereketli, daha sevap, daha faydalı, daha kazançlı..

ama hata sizde değil. hata, işini konuşmak için karşısına oturduğun adamın işten güçten değil de din, ahiret, inanç, sohbetlerden laf açtığında tutup suratına sıçmayan bende, onda, kim yaşadıysa bunu herkeste. en acısı da, sağda solda ahbap çavuş ilişkisiyle hazıra konup sahici ticaret yapmayı unutan esnafın kazanamadığı o her bir kuruş burnumuzdan fitil fitil gelecek.