bugün

genç osman

Genç Osman 3 Kasım 1604 yılında istanbul'da dünyaya geldi. Babası I. Ahmed, annesi ise Mahfiruz Haseki Sultandır. Genç Osman, amcası Sultan I. Mustafa sağlık sorunları nedeniyle tahttan indirilince henüz 14 yaşında iken 16. Osmanlı hükümdarı oldu.

Birçok Osmanlı padişahı gibi dönemin en iyi hocalarından ileri düzey terbiye ve tahsil gördü. Latince, Farsça, Arapça, italyanca ve Yunanca dillerini çok iyi çeviri yapabilecek düzeyde öğrendi. Yüzü çok güzel olan Sultan Genç Osman, atılgan, enerjik, zeki ve cesur bir padişahtı.

Sultan Genç Osman eş olarak saray dışından, Pertev Paşa'nın ve Şeyhülislam Es'ad Efendinin kızları ile evlendi. Yavuz Sultan Selim döneminden itibaren Osmanlı padişahlarının saray içinden evlenmesi bir gelenek olduğu için, bu davranışıyla dikkatleri üzerine çekti.

Genç Osmanın Yenilik Hareketleri
Genç Osman döneminde Osmanlı imparatorluğu sıkıntılı bir dönem yaşıyordu. Padişah bu olumsuz durumları bertaraf edebilmek adına önemli kararlar almaya çalıştı. Her yeni düzenleme girişiminde devlet adamlarının işini zorlaştırmasına rağmen cesur kararlarından vazgeçmiyordu.

Genç Osman seferlerde yaşanan başarısızlığın nedenini askerin isteksizliğine bağlıyordu. Askeri alanda yenilik yapma fikri ile ilk olarak kapıkulu ocaklarını incelemeye aldı. Yaptırdığı kontrollerde asker sayısı ile maaş defterindeki ödeme kayıtlarında tutarsızlık görünce fazladan yapılan ödemeleri kesti. Sultan Genç Osman'ın bu hareketi zabitlerin kendisine düşman olmalarına neden oldu.

Genç Osman Anadolu, Mısır ve Suriye askerlerinden oluşan yeni bir ordu kurmayı planlasa da, genç ve tecrübesiz oluşundan dolayı bir türlü istediği yeniliklerde muvaffak olamıyordu. Yeni kanunlar ve düzenlemeler yapmak istediğinde Kapıkulu Ocakları rahatsız oluyor ve bu rahatsızlıklarını dile getirmekten çekinmiyorlardı.

Yeniçerilerin isyanı
Genç Osman'ın yeni bir askeri yapılanma için asker toplamak üzere Anadolu'ya bizzat gitmek istemesi yeniçerilerin kulağına da gitmişti. Genç Osman'ın Anadolu'ya gitme iradesine Şeyhülislam Es'ad Efendi ve Sadrazam Dilaver Paşa engel oldular. Başka bir yol arayan Genç Osman Hacca gideceğini açıkladı. O güne kadar hiçbir padişahın hacca gitmemiş olmasından kuşkulanan Şeyhülislam Es'ad Efendi ve Sadrazam Dilaver Paşa, padişahı bu kararından vazgeçirmeye çalıştılar. Genç Osman'ın öldürülme nedeni olacak bu kararının arkasında durması, isyan için bekleyen Yeniçerileri harekete geçirdi.

Yeniçeriler sarayı kuşatıp sarayda görev yapan bazı devlet adamlarını katlettiler. Genç Osman Yeniçerileri ve sipahileri yaptıklarından vazgeçirmek için ne kadar çabaladıysa da onları ikna edemedi. Yeniçeriler Genç Osman'ı tahttan indirip, yerine kardeşi olan I. Mustafa tahta çıkarıldı.

Ruhu şad olsun.