bugün

carl gustav jung

ilişkiler, evlilik ve eş seçimi hakkında şunları yazmıştır:

"carl gustav jung insanları dışadönük ve içedönük olarak ikiye ayırır.

her iki tip birbirini yanlış anlar. bir tip diğerinin yalnızca zayıf yanını görme eğilimindedir. bu yüzden dışadönük için içedönük tip, bencil ve sıkıcıdır. öte yandan içedönük ise dışadönük tipin gösterişçi ve yapmacık olduğunu düşünür.

açıktır ki bu davranış farklılıkları evlilikte de yanlış anlamalara ve sorunlara yol açabilir. ancak garip olsa bile, her tip için de karşıt tipten biriyle evlenme yönünde belirgin bir eğilim vardır. her biri, yaşamın kendisi için hoş olmayan yönlerinin öteki tarafından ortadan kaldırılacağını umut eder. sessiz, düşünceli adam kendisine işinde ya da mesleğinde ilerlemesini sağlayacak olan sosyal etkinlikleri düzenleyecek hareketli, pratik bir eş seçer. çekingen ve içine kapanık kadın, dış dünyaya dalıp gittiğinde karısını güven içinde evinde bırakıp gitmekten mutluluk duyan bir kocayı kendine çeker. her şey; çiftlerin kendilerine, yaşamın birçok gereksinimine uyum sağlamak, bir iş kurmak, bir aile kurmak ve güvenli bir parasal duruma ulaşmak gibi sorunları temek sorunlar olarak aldıkları sürece iyi gitmektedir. eğer bu düzeyde kalmaktan hoşnutsalar onlarınki (en azından yüzeysel olarak) ideal bir evlilik sayılabilir. fakat gerçek anlamda anlayış ya da eksiksiz bir hayat arkadaşlığı aradıklarında zorluklarla karşılaşacaklardır. 'her biri ayrı bir dil konuşur. biri için değerli olan şey öteki için değerliliğin yadsınması demektir.'

birbirlerinin ilgi duydukları (ya da sözde yeterince ilgi göstermedikleri) şeyleri ve arkadaşlarını eleştirmeye başlarlar. biri ötekini hareketlendirmeye çalışır, diğeri eşinin yerinde durmazlığından yakınmaya başlar. ikisi de yanlış anlaşıldıkları duygusuna kapılır, kendilerine acımaya ya da gerekli sevgi ve anlayışa sahip -en azından öye görünen- başka birini aramaya başlayabilirler. ne olduğunu anlamadan çatlak genişler ve iki tip birbirlerine karşıt bir durumda uzaklaşmaya başlar.

bazen hoşgörü ve diğerinin değerlerini kabul etme çabası -en azından bir süre için- aradaki uçurumu kapatacaktır. ancak jung'un belirttiği gibi çok büyük bir içtenlik görüntüsü altında yürütülse bile sonuçta genellikle şiddetli ve zehirli bir savaş çıkmaktadır. bu sorunun gerçek çözümü her ikisinin de kişiliklerinin büyük ölçüde geliştirilmesine bağlıdır. birçok olayda bu ancak psikolojik yardımla(tedavi) mümkün olabilmektedir."

kaynak: jung psikolojisinin ana hatları
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar