bugün

abdülhamid hanın yaptırdığı eserler

Son yıllarda yolum nereye düşse yurtdışı dahil bir eseriyle karşılaşıyorum. Devletin çöküş döneminde dahi kız cocukları için okullar açmış, muhendishaneler açmış, ücra yerlere camiler yaptırmış, türbesi virane halde olan nice medeniyet sancaktarlarının türbelerini dahi onartmayı ihmal etmemiş, 1. Dünya savaşını öngörerek Çanakkale savunmasını çok önceden hazırlatmış, Çanakkale tabyaları dışında orduyu ve teçhizatlarını modernize etmiştir. Mekanı cennet olsun..

Ayrıca bana göre bugün Cumhuriyet ilan edildiyse kendisinin payı büyük çünkü cumhuriyet kadroları onun kurduğu okullarda yetişmiştir. Ayrıca devletin kaçınılmaz sonunu tahmin ettiğini ve boris Yeltsinin yıllar sonra Sovyetlerde yaptığı gibi ilerede oluşacak Türkiye Cumhuriyeti'nin altyapısını hazırlayan hamlelerde bulunduğunu düşünüyorum.

O tüm dünyanın düşmanlığı karşısında, zayıf düşmüş umutsuz bir hasta adamın başında Allah'ına sığınarak, elinde sigarası ve kahvesiyle dünya haritası üzerinde yıllarca stratejiler düşündü, direndi, kimi zaman bastonunu Akdeniz'e sokup Karadeniz'i karıştırdı. Bugün onu eleştirenlerin haritada yerini gosteremeyeceği coğrafyalarda haberimizin dahi olmadığı binlerce operasyon düzenletti. Örneğin nazım hikmetin dedesini Kübaya yollattığı bilinir ve o dönem üstümüze oynayan Amerika'yı uzak tutmak için orada ispanya Amerika Savaşı'nın fitilini ateşlediği söylenir.

Dünya tarihinin en sıradışı devlet adamlarından biridir, rahmetle anıyorum...