bugün

10 07 2020 danıştay ın ayasofya kararı

Danıştay bu kararı nasıl almış bilmiyoruz.

Vakıf malı, kullanım statüsü (cami veya kilise ya da müze) halkın inanç ve hizmetinde kullanılması vb gerekçeler hukukî açıdan, mülkiyet hakları açısından vs nedenlerle doğru bir karar.

Danıştay üyelerinin bazılarının hukukçu olmadığı tartışmalarına girmeye gerek yok.
Zaten hukukçu olsalar bile Ayasofya statüsü, kullanım amacı, geleceği, evrensel değerleri vb hakkında karar alması için zaten yeterlilikleri ve yetileri de sanırım olamaz, olması da düşünülemez, bu bir eksiklik diyerek de eleştirilemez.

Ama bu kararı nasıl almışlar bilmiyoruz.

Her hâlde Ayasofya'nın hukukî durumu (UNESCO) göz önüne alınmıştır.

Balkan ülkeleri başta olmak üzere Avrupa ve diğer Hıristiyan ülkelerde ki Osmanlı Türk camileri de (dış politika) düşünülmüştür.

Yanlış anlaşılmasın, Ayasofya nasıl cami olur-olmaz demiyorum. Kılıç top yanı sıra ilk defa fatih sultan Mehmet han Tarafından kullanılan havan topu hakkı olarak ve de Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümranlık hakları çerçevesinde ayasofya cami olarak tabi ki kullanılır.
Kullanılır da...
Yarın birgün israil mescid-i Aksa için Süleyman tapınağı alanı (zaten kazı yapıyorlar) burayı top tüfek desert eagle hakkı diyerek müslümanları buradan atar veya sinagog yaparsa ne olacak?
Böyle bir kararı alsalar hukuka uygun ama adalete (yapının korunması için) de uygun mu diyeceğiz?