bugün

kamusal alan

Frankfurt okulu felsefecilerinin felsefe ve sosyoloji bilimine kazandırdığı pek çok değerli kavramdan ki, geliştirimesi ve önemsenmesi gerektiğine inandığım en değerli kavramlardan biri.

j. Habermas' a aittir. Ortak veya karşit fikirli insanların bir araya gelerek kamuoyu oluşturabildikleri, pek çok sanat ve edebiyat akımlarının oluşumuna, gelişimine, toplumsal kimliklerin ve rollerin ifadesi ve kabulüne vs. Olanak sağlayan, dinden ve siyasetten olabildiğince bağımsız, tarafsız, özgür, sivil ortak alanlardır. Kafeler, sanat ve kültür merkezleri, tiyatro ve sinemalar...

Bizim ve Ortadoğulu Din temelli tüm totaliter devletlerin en büyük sorunu bu fikrimce: tek kamusal alan camiler ve o da sadece erkekler için. Bu yüzden avrupanın aksine Söylemin dini terminolojisi hala çok güçlü ve işlevsel. Devletin tüm kurum ve kuruluşları gibi bir avuç kamusal alanlarımız da, kadının ve pek çok alt kültür ve kimliklerin kendini ifade edemediği maskülen ve patriarkal bir alan.

Bir toplumun aydınları en çok da bunun mücadelesini vermeli fikrimce.

Edit: sanal da olsa, aynı zamanda bu sözlüğün de bir kamusal alan oluşturduğu moderatörlerin gözlerinden kaçmaz dilerim.