bugün

fatma şahin in antarktika gezisi

17 yıl boyunca kaptan Jacques-Yves Cousteau ile deniz deniz gezip dibe dalmalı belgesel çekimlerini yapan bir ekip ile antartika'ya da gittim. hatta cebelitarık'ta akdeniz ile atlas okyanusunun sularının karışmamasını keşfeden ilk araştırmacılardan biriyim. sonra hebimiz müslüman olduk. biz müslüman olunca sular karıştı. meğersem Dünya'nın sayısız noktasında, özellikle nehirler, kimi zamansa okyanuslar ve denizler, içlerindeki mineral ve kompozisyon (içerik) farklılıklarından ötürü farklı renklerde görünüp ve akış yönlerine/hızlarına da bağlı olarak kavşak (conflux ya da confluence) denen buluşma noktalarında sanki birbirlerine karışmıyorlar gibi davranırlarmış ama aslında karışıyorlarmış. biz bunu sonradan anladık ama iş işten geçmişti. böyle kalalım dedik. neyse gelelim asıl konuya.
fatma şahin'in bu gezide elde edeceği tecrübeler ile gaziantep'i de uçuracağına eminim. bunlar kendisine hep tecrübe olacak arkadaşlar. madde madde anlatayım.
1) antartika'da sürüngen yoktur ama antep'te vardır. antartika yerlileri ile yabacağı görüşmeler neticesinde bu soruna çare bulabilir ve antepli hemşerilerimiz gödünü ısıran yılanlardan kurtulabilir.
2)antartika'da dünya tatlı su rezervlerinin %90'ı bulunmakta. demek ki buralarda su çok ama antep'te çok su yok. bu suyu nasıl bulduklarını araştırıp antep'i de kuraklıktan kurtarabilir. gerekirse bir boru hattı ile suyu antepimize taşıyabilir.
3) antartika, penguen dediğimiz sevimli yaratıklarla dolu. inşallah başkanımız bu hayvan kuşlardan birkaç tanesini antep'e getirir de biz de severiz. tasma yakışır bunlara.
4)antartika'da birkaç adet kilise var. fatma hanım inşallah vesile olur da bir de toki vasıtasıyla oraya cami yaparız.
benim aklıma ilk gelenler bunlar. bu arada kendisi kimya mühendisidir. belki de araştırma ekibine çakma vodka falan da yapar. sovuk oralar. vodkasız çekilmez.