bugün

osmanlı nın işgalci bir devlet olması

okulda tarih dersi adi altinda neler neler ogrettiler...
dini yaymak adina gidilmis ta oralara kadar, ve o kadar hosgoruluymusuz ki, o yuzden dini yaymadan donmusuz. hala hepsi hiristiyan. ve o hosgorumuz nedeniyle yunanistan, polonya, bulgaristan, avusturya, makedonya, slovakya,... tum orta-dogu avrupa ulkeleri turkler'i cok sever hala degil mi?

kitaplarda her okudugumuza, ogretmenlerimizden, buyuklerimizden, siyasilerimizden, dernek baskanlarimizdan her duydugumuza hemen aldanmayalim; sinayalim, dusunelim, test edelim.
durust olalim. gunumuzde dahi bu avrupa'li milletler cocuklarini korkutmak icin "eger uyumazsan turkler gelir ha!" diye tehdit ederler. neden? cok hosgoruluyuz diye mi?
eskiyi anlatam cizgi filmlerinde "turk" kavrami barbar, savastan/kavgadan baska birsey bilmeyen, ilkel insanlar olarak nitelenmiyor mu? biz onlara cok hosgorulu davrandiysak, nedir bu degerbilmezlikleri?
tarihi edebi eserlerinde osmanli'ya hep vahsi ordular betimlemesi yapilmiyor mu? niye boyle diyorlar? ya dogruysa? ya birileri bize yalan soylediyse bugune kadar? belki bize ogretilen dogrudur; cidden. ama ya yanlissa? bunu da hesaba katip tekrar dusunmeye degmez mi?

gercekten de osmanli'nin isgalci bir devlet oldugunun ortaya cikmasi durumunda yine de tarihimizden utanmayacagiz elbette. o donemin sartlari bunu gerektirmis olabilir. zaten eline kim firsat gecerse o ayni seyi yapmiyor mu? gormuyor muyuz uygarlik duzeyleriyle ovunen dunyanin en gelismis ulkelerinin tarihte ve halen gunumuzde yaptiklarini? tek ihtiyacimiz olan kendi beynimizle dusunmek, baskalarinin dayatmalariyla degil. ve durust olmak.