bugün

karakomik filmler

Cem yılmaz'ın en başarılı Türk komedyen olduğuna inanıyorum. Beni sesli güldürebilen nadir komedyenlerden. Stand up gösterilerindeki espriler çok zekice. Bu yüzden genellikle bu adamın filmlerini kaçırmamaya çalışırım. Şimdi gelelim karakomik filmlere:

--spoiler--

2arada:

Film bilindiği üzere 2 farklı orta metraj filmden oluşuyor. ilk film olan 2arada'nın dram yönü daha ağır basıyor. Hatta bu dram biraz da karamizah aromalı. Senaryo cem yılmaz'ın canlandırdığı, ana karakterimiz olan ayzek'in etrafında dönüyor. Karakter gerçekten seyirciye çok iyi yedirilmiş. Karakterin başına gelen herşeyi kendi başınıza gelmiş gibi hissediyorsunuz. Sizi sesli güldüren komik bir olaydan 20 saniye sonra gözlerinizi dolduracak karşıt bir olay meydana geliyor. Bu inişli çıkışlı olayların her birini an be an kendiniz yaşıyorsunuz gibi. Ayzek'in içki masasında elemanın birine kızdıktan sonra hızlıca kamarasına gidip elemanı ''depodan kaşar çalıyor'' diye müfettişe ispiyonlamasına dakikalarca güldüm. Zafer algöz'ün canlandırdığı, levent kırca'nın yandan yemişi olan alkolik çarkçı karakterini de çok başarılı buldum. Ayzek'in parayı kaybettiğinde büründüğü dehşet hali ile kendisine gösterip de vermeyen kadının evlendiğini duyduğundaki hali de çok başarılıydı. Cem yılmaz'ın komedi değil, dramatik ve hüzünlü bir rolün altından da kalkabildiğini tekrar gözler önüne serdi. Ayrıca o sahnenin bir benzerini bizzat gerçek hayatta yaşamış biri olarak bir nebze daha etkilendim diyebilirim. Bununla birlikte ayzek'in gaza gelip söz konusu kızla evlenecek olan serseri adamla kavga etmek üzere arabanın kapısını açtığında damadın ayzek'in boğazına yapışıp ''sen beni bildin mi'' demesi ayzek'in de altta kalmamak için kendisinin bir hiç olduğunu bilmesine rağmen sert çocuğu oynamak için heyecandan titreyen sesiyle ''asıl sen beni bildin mi'' diye karşılık verirken bir yandan da elindeki tornavidayı damada saplamamak için kendini zor tuttuğu sahne de çok iyiydi. Son olarak 2arada filminin mükemmel olmasa da izlemeye değer güzel bir film olduğu kanısında mutabık kaldım.

Kaçamak:

Gelelim ikinci film olan Kaçamak'a. Komedi yönü daha ağır basan bir filmdi bu. Ancak ne yazık ki bu filmi izlerken cem yılmaz'ın artık kendisini tekrar ettiği düşüncesine kapılmaya başladım. Zira Gora'dan beri hep aynı terane: Uzaylılar ve amerikan polisi/askeri. Cem yılmaz'ın artık bu kalıptan sıyrılmasını umuyorum. Cem yılmaz'ın senaristliğini üstlendiği filmlerde artık uzaylı ve amerikan filmi klişeleri görmekten bıktım usandım. Bir an önce komedi filmlerine yeni bir soluk getirecek başka kalıplar bulmalı. Hafifçe sesli güldüğüm 3 sahne (alpay'ın kızlar ne zaman gelecek sorusuna karşılık küfür yemiş gibi surat astıktan sonra başka bir açıdan çıkıp 11 gibi buradalar demesi, uzaylı rolü yapacak kişilerin eline alakasız bir biçimde diferansiyel tutuşturması ve uzaylı rolü yaparken elektronik sigarayı içine fazla çeken elemanın öldüm amına goyim dediği sahneler) haricinde gülme kaslarım oynamadı bile. Uzay gemisi içerisindeki cgi efektleri bile 90'lardan kalma gibiydi. Finali de çok zoraki bağlamışlar. Arrival filmine ti'ye alan vasat bir filmden başkası değildi. Ancak zevkler ve renkler tartışılmaz. Ekşi sözlükte 2aradayı beğenmeyip kaçamak'ı beğenen bir sürü insan da var. Ben ise 2arada filmiyle bağlantılı olan uzay gemisinin yükseldiği sahne dışında pek beğenmedim. Berbat bir film değil ancak Cem yılmaz'dan çok daha iyi bir komedi filmi çıkabilirdi.

--spoiler--

Devam filmi olan karakomik filmler 2'ye de gideceğim.