bugün

iran nufusunun dortte birinin turk olmasi

bilmeyenlerin lafı direk türk şovenizmine getirerek önemsiz gösterdikleri, abartı sandıkları nüfus yapısıdır.

iran'ın özellikle kuzeyinde yaşayan ve bürokrasiden adeta dışlanan türkler yaklaşık olarak 30 milyon civarındadır. iran'ın nüfus olarak en kalabalık 3. şehri ve sanayi bakımından 2. büyük şehri tebriz'dir. burada halkın dili azerice'dir. yani bildiğiniz oğuz türkçesi. kuzey'den iran'a giren birisi tahran'a kadar türkçe ile seyahat edebilir. zaten bölgenin diğer adı da "güney azerbaycan" dır. tebriz'den başka ısfahan da önemli bir türk şehridir.

iran'daki türk varlığı bir çok açıdan bizi, iran'ı, bölge ülkelerini ve nihayet avrupa ve amerika'yı da ilgilendirmektedir.

iran'ın felaket senaryosuna göre:

kuzey'de yaşayan azeriler, hür oldukları için hazar petrolleri ile hızlı şekilde zenginleşecekler. öyle ki zamanla ermenistan'la olan karabağ sorunlarını dahi kendi başlarına halledebilecekler. Oysa güney'de hazar'a komşu olan iranlı türkler, bu zenginleşmeden zırnık alamayacaklar. zamanla bağımsızlık veya azerbaycan'a ilhak isteyecekler. o zaman iran'da iç savaş çıkacak.

bu tez amerika'nın oldukça ilgisini çekmiş olacak. zira güney azerbaycan'ın (yani iranlı türklerin) liderliğini yapan dr ahmet çöhreganlı bugün amerika'da yaşamaktadır. olayın gerisini ırak'ı gözünüzün önüne getirerek görebilirsiniz.

demek ki neymiş? dünya türk olsun, hayvalar da türk aslında gibi olayı küçük görmek başka şeymiş, varlığı inkar edilemeyecek kadar yüksek olan toplulukla dünyanın ilgilendiği şekilde ilgilenmek başka şeymiş.

biz bugün iran'daki türk varlığını görmüyor ve ilgilenmiyoruz, oysa okyanus ötesinden bu konuyla ilgilenen bir devlet var. onlar milliyet meselesini biraz önemsiyor galiba.

dip not: iran'da yaşayan türklerin ikinci dünya savaşında kendilerine sığınan iki askeri vermediği için katledilişlerinin anlatan bir roman vardı. sanırım alper aksoy'a ait töre isimli kitap. kaşkay aşiretini anlatır. güzeldir.