bugün

pkk

bir oluşumun herhangi bir ideolojiyle olan bağının ölçütü, o oluşumun programı, söylemleri ve politik hattı belirler. programında bulunmayan bir şeyi gizliden kimse savunmaz, politik hattını bağlı olduğu ideolojiden ayırmaz. yoksa birilerinin gizli gizli hala bir şeyi savunduğunu düşünüyorsanız, orası bizi ilgilendirmez. işte somut bir örnek verelim. işçi partisi, sosyalist parti 1992 yılında kapatıldığında kurulmuş ve programında somut olarak sosyalizm hedefini belirlemiş bir partiydi. özünde barındırdığı demokratik devrimcilik tozlarının getirdiği yol 2005'teki kongrelerinde sosyalizm hedefini dahi programından çıkarmasına neden olmuştu. şimdi kemalizmle olan yakın ilişkileri değil, bir partinin en somut belgesini eğer programı ve ona bağlı olan politik hattıysa eğer, programdan çıkarılan hedefler ideolojik belirlenmelerin ne yöne kaydığını göstermektedir.

bunları net bir şekilde yazdıktan sonra türkiye soluna dair olan bir iddianın net bir şekilde yanıtlanması gerekmektedir. türkiye solu'nun pek çok öznesinde kürt hareketine dair beslenen duyguların ve yapılan yargıların yanlış olduğu açıktır. türkiye'deki marksist solun önemli temsilcilerinin uvriyerist geleneği bir kez daha kendini kanıtlarcasına bu sefer başka bir dinamiğe yapışarak hareket etmektedir. komünist öncünün varlığını kitleleri yönlendirmeden aldığını tam tersi bir şekilde algılayarak "nerede hareket orada bereket" olarak algılanması ciddi bir sorundur. diğer yandan türkiye solunun bir diğer genel yanılgısı olan demokratizm olgusunun vücut bulmuş halidir kürt hareketi. düzeni uzunca bir süre köşeye sıkıştıran ve çözen bir dinamik olarak hareket eden kürt hareketinin demokratizm vurguları türkiye solunu da etkisi altına bırakmıştır. aynı hata gerici hareketin değerlendirmelerinde de yapılmaktadır. bu harekette türkiye düzeni tarafından dışlanmıştır diyerekten hareket eden türkiye solu olayı demokrasi kıstasına göre belirlediğin için çuvallamaktadır.

fakat tüm bu eleştirilerin anlamlı kılınması içinde sol içinden yapılması ve devrimci bir ahlak taşıması gerekmektedir. aksi takdirde o şoven damardan yapılan şiddet eleştirilerin bir mantığı yoktur. pkk'de sorunlu olan şey kürt egemen sınıflarıdır, onların türk egemen sınıflarıyla işbirliğidir. haliyle olayın bölgede emperyalizmi güçlü kılmasıdır. kürt sorunun emperyalizm elinde bir karta dönüşmesi, türkiye'li, emekçi bir çözümün rafa kaldırılmasıdır. şiddet söz konusu edilirken araya çarlık ailesinin sıkıştırılması ve sovyet devriminin herhangi bir noktasında tü kaka ilan edilmesi zaten kişinin bir noktada bağcıdan çok bağcıyı dövmek üzerine entrylerini kurguladığını görebiliriz.

mesele çok basit. bugün kimi sosyalist gruplar demokrasi adına akp'ye taraf oluyor diye akp'nin eşitlikçi, ne de özgürlükçü olduğu vardır. bu sosyalizme bakış açısında bir soruna işaret eder. yoksa hiçbir siyasal özne bir grup tarafından desteklendiği için bir dünya görüşüne sahip olmaz, politik hattını ve programını ona göre belirlemedikçe.