bugün

şeytanın aslında allahla işbirliği yapıyor olması

Bir nevi dogruluk payi olan onermedir.

Levh-i mahfuz Allah'ın takdir ettiği ve kainatta olacak şeylerin yazılı bulunduğu levhadır.
Yerler ve gökler yaratılmadan önce her şey Levhi Mahfuz'da yazılmıştır.
Ne zaman doğacağımız/öleceğimiz, hangi millet'e bağlı olacağımız, hangi anne babadan doğacağımız,eşimiz,kardeşimiz,ne zaman nerede ne yaşayacağımız, ne yiyip içeceğimiz,hangi şartlarda yaşamımızı idame ettireceğimizin daha önceden Allah tarafından bilinip Levh-i Mahfuz'a kaydetmesidir.
-Bu Alemlerin Rabbi tarafından (yazılmış) bir kitaptır.Burada cennetlik olan insanların isimleri ile babalarının ve kabilelerinin isimleri vardır.
Allah zamandan ve mekandan münezzehtir, zaten bunların tümünü yoktan yaratan Allah’tır. Bu nedenle Allah Katında geçmiş, gelecek ve şu an hepsi birdir ve hepsi olup bitmiştir. Bir olayın başı da sonu da O'nun Katında tek bir anda yaşanır. ''
şeytanın şeytan olmazdan evvel(melekken) gidilip okunması yasaklanmış olan bu levhayı okuduğu ve orada -yakın gelecekte hz. Adem'e secde etmeyip Allah'a isyan edeceğinin yazılı olduğunu - gördüğü anlatılır. bu kıssanın dersi, aslında şeytanın bile sadece yüce yaratıcının bildiği kaderindeki rolü allah sevgisinden benimsemiş olduğudur.