bugün

allah ın ibadeti şart koşması

islam inancı açısından değerlendirirsek, samimiyet, iyi niyet, bunlar islam inancında ibadetin alternatifi değildir. bilakis, ibadet bunlarla desteklenmelidir, yani bunlar zaten ön koşuldur. öyle bir şeçme durumu söz konusu değildir.

islam inancında ibadetin yegane amacı allah rızasıdır. her ibadet allah rızası için yapılır. cennet veyahut ta cehennem kaygısı ile de yapılmaz. necip fazıl'ın o erler'de belirttiği gibi "ne cennet tasası, ne de cehennem, sadece allah'ın rızasındalar". islam inancında yapılan ibadet cennete gitmek için de yapılmaz yani. esasen allah rızasını kazanmak olan amaç ibadet yolu ile şükrederek gerçekleşir. ibadet şükürdür. verdiği her türlü nimete. her nimetin şükrüde farklıdır. paranın şükrü zekattır misal, hacdır. sağlığın şükrü namazdır belki. her nimetin işükrü ayrı hallerde yerine getirilir. öyle şükürler olsun lafı ile de şükredilmez.

onun haricinde faydaları konusu ise ibadetin amacı değildir ha keza. yani oruç zayıflamak için tutulmaz, sadece allah rızasını kazanmak için tutulur. namaz spor olması için kılınmaz. bunun gibi. ama faydaları vardır. tıbbın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkan faydalarını görüyoruz. örneğin orucun sağlığa faydaları doktorların üzerinde uzlaştığı bir konudur. bunlar ise allah'ın hikmetidir. biz allah'ın bir ibadet istemekten muradının ne olduğunu bilemeyiz. sadece rızası için yaparız. ayakta hacet gidermenin prostata yol açması islamın ilk yıllarında bilinen bir gerçek değildi. ama o zmn sünnettir diye böyle yapılırdı. zamanla faydası açığa çıkmıştır. hasılı islami açıdan ibadetin yegane amacı allah rızasıdır, ama hiçbir ibadet hikmetsiz de değildir, her biri hikmetlerle donatılmıştır.

not: başlığın da soru şeklinde olması formata aykırı mıdır? bilemedim. sanki allah'ın ibadeti şart koşmasının nedenleri gibi olsa daha iyi olurdu.

edit: başlık düzeltilmiş. evvelden allah ibadeti neden şart koşar idi.