bugün

ikinci bayezid

cahil cühela yobazların hakkını yediği padişahtır. şu rezillerin haline bak! verdikleri her "bilgi" yanlış, yaptıkları her analiz yanlış!

biri diyor ki "içkiciydi"! olay şudur: ikinci bayezid içerdi ama esas olarak içkici değil esrarcıydı. içkiyi fatih sultan mehmet severdi. esrarı fazla kaçırdığı için şehzadeliğinde fatih tarafından azarlanmış, bazı yakın adamları idam edilmişti.

sorun şu ki, bu dönemden farklı olarak, o dönemin yobazları fatih'i sevmez, ikinci bayezid'i severlerdi. sebep? bitmek tükenmek bilmez savaşlarına para yetiştiremeyen fatih, yobazların siftindiği vakıfların çoğuna el koymuştu. ayrıca defalarca paranın ayarını düşürmüş, halkın elindeki yüksek ayarlı paraları piyasaya sürdüğü düşük ayarlı paralarla zorla değiştirmişti. ayrıca fetihten sonra başta akşemseddin olmak üzere etrafındaki din adamlarının çoğunu kalplerini kırarak uzaklaştırmış, çevresine latin ve rum bilginler ve ayrıca "açık görüşlü" islam bilginleri ile doldurmuştu. yaptırdığı resimler de çok tepki toplamıştı.

ikinci bayezid tahta geçince fatih ne yaptıysa tam tersini yaptı: "açık görüşlülerden" molla lütfi'yi idam ettirdi. latin ve rum bilginlere yol verdi. resimleri sattırdı. paranın ayarını düzeltti ve hepsinden önemlisi babasının el koyduğu vakıf mallarını iade etti. tekrar paraya kavuşup, gözleri aydın olan yobazlar öyle sevindiler ki bayezid'i esrarcılığına, içkiciliğine bakmadan "veli" ilan ettiler! esrarı, içkiyi bıraktığını, sabah akşam namaz kıldığını söylediler. aslında dedikleri doğru da olabilir. hatta kerametleri olduğunu bile iddia ettiler!

şu cahil cühela sanıyorlar ki her şey başa geçen padişahın taktiriyle oluyordu! reis meis hesabı! mesele öyle değil yiğen! padişah olmak için de ve tahtta kalmak için de bazı kesimlerin desteği lazımdı. bazı kesimler şu adayı desteklerken, bazı kesimler bu adayı destekliyordu. biraz abartılı olacak ama fatih'in yaptıklarına "devrim" dersek, karşıda savaşlardan bıkmış, çıkarları baltalanmış bir "karşı devrim" cephesi ortaya çıktı. o cephenin anlaştığı lider adayı bayezid'ti. "devrimciler" cem sultan'ın yanında saf tuttu ama kazanan "karşı devrim" cephesi oldu. destekledikleri kişi bayezid değil, cengiz han bile olsaydı efendi gibi oturmaktan başka şansı olamazdı.

fatih'in şüpheli ölümünün arkasındaki güç de "karşı devrim" cephesi olabilir...
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar