bugün

bu milletin evlatlarını bekleyen tehlike deizm

sünnilik dinine maruz kalan birey, kur'an'daki islam'dan habersizse; ama evrendeki ve içindeki ayetlere karşı kör değilse kolayca deizmi seçebilir.

fakat deizm felsefi olarak epey sıkıntılı bir görüş. deizmde herkesin tanrı tanımı kendine göredir. dolayısıyla ortada dev bir şaçmalık yumağı vardır. bir deist tanrının evrene müdahale ettiğini savunurken, öteki buna karşı çıkabilir. başkası apayrı bir şey söylerken, diğeri tam tersini iddia edebilir. aslında deizm, ne olduğu belli olmayan bir şey. sünniler bundan bile korkar hale geldiyse, epey zor durumda olmalılar.

sünnilik mezhebine özellikle "din" diyorum. çünkü mezhepler kur'an'dan bağımsız ayrı bir dine dönüştüler. fakat kur'an ve mezhep arasındaki ayrımı yapamayan bazı insanlar, mezheplerin çağ dışı görüş ve uygulamalarını islam zannederek hatalı bir eleştiri getiriyorlar.

din hocasına, imama, tayyip'e, sokaktaki vatandaşa sinirlenerek "islam böyleyse, ben bundan sonra deistim!1!1!!!" gibi tepkisel ve yüzeysel bir yol izleyenler de en az din hocası, imam, tayyip ve sokaktaki vatandaş kadar hatalılar bence. ben bu deistler için ironik bir ifade olan "sünni deist" tanımını kullanıyorum. bu ifadenin orjinali edip yüksel tarafından ateistler için "sünni ateist" şeklinde kullanılır. anlamı: islam'ı eleştirdiğini zannederken aslında sünniliği eleştirdiğini fark edemeyen deist.

buradan daha detaylı okuyabilirsini:

(bkz: sünni deist)