bugün

briç

platonik duygular beslediğim şahsiyetin* oynadığı ve ona yakınlaşabilmek için başladığım, ilk başta çok karmaşık gelen ama zorlu öğrenme sürecini aşıp mantığını kavradıktan sonra tiryakisi olduğum oyun. satranç gibi mekanik bir oyun olmayıp sosyal yönleri de bulunur, empati yeteneği ve sezgiler çoğu kez hayat kurtarır. taraflar birbirlerine yalan söyleyemez, ancak yalan söylediğinizi ortağınız da bilmiyorsa problem yoktur. (#3251983) no'lu entry'de söylendiğinin aksine (arkadaş başka bir oyunla karıştırmış galiba) deklarasyonun ilk aşamasında kimse ''şu kadar el alacağım'' gibi bir iddiada bulunmaz, bunun yerine tarafların birbirlerine ellerini tarif edebilmeleri için oldukça kompleks sistemler kullanılır. örneğin precision club adlı sistemde 1 trefl deklaresinin ''trefl koz olursa 7 el alırım'' demekle hiçbir ilgisi yoktur, yalnızca 16+ puanınız olduğunu gösterir, elinizde hiç trefl olmayabilir de. ayrıca ilk atılan kağıdın koz olmaması gibi bir zorunluluk falan da yoktur, nasıl bir savunma yaptığınıza göre değişir. zaten briçte genelgeçer kurallar da yoktur, her şeyin bir istisnası vardır (satrançta rakip piyonun vezir çıkmasını önlemek isteyen şahın paradoksal bir biçimde ondan uzaklaştığı reti problemi gibi).

son olarak, briçte çok basit ama çok önemli bir ilke vardır ki yalnızca briçte değil, gerçek hayatta da insanın karşısına çıkabilecek hemen hemen her problemde uygulanasıdır kanımca: ''eğer kontratı yapmanın yalnızca tek bir yolu varsa, kartların o şekilde dağıldığını varsay'' der bu ilke. bu ihtimal milyonda bir bile olabilir, yine de bu ilke geçerlidir çünkü aksi takdirde zaten ne yaparsanız yapın kazanamayacaksınızdır. gerçek hayatta da bu böyledir: eğer amacınıza ulaşmanız için gerçekleşmesi gereken bir şey varsa onun gerçekleşeceğini (ya da gerçekleştiğini) varsayıp buna göre davranmanız lazımdır. eğer hayatta kalmak için tek çareniz yazın ortasında kar yağmasıysa bile, temmuzun ortası da olsa sabah evden paltonuzu alıp çıkmanız gerekir...

uzun lafın kısası, tiryakilik yapmasını saymazsak dünya'nın en güzel zeka oyunudur bence briç. hem oynarken vaktin nasıl geçtiğini anlamadığınız, hem de bütün güzelliklerini keşfetmek için onyılların yetmeyeceği, aynı anda hem IQ, hem EQ, hem de SQ'nuzu yüksek seviyede kullanmanızı gerektiren, yediden yetmişe herkese öğrenmesini şiddetle tavsiye ettiğim oyun.

*reddedildim sonradan...