bugün

şahmeran

yılana güvenmezsiniz ya hani, ne zaman sokacağı sokmayacağı belli olmaz.
arkanızı dönmezsiniz, korkarsınız.
yılan bu fıtratında sokmak var.
yılanın fıtratında sokmak var da insanın fıtratında yılanlığın ne işi var?

şahmeran diye bir varlık. dünyadaki bütün yılanların atası, anası, padişahı. (çoğu hikayede, efsanede öyküde dişidir kendisi. bizim millet dişi yılana bile hallenir diye korkulduğu için iç anadoluda filan erkek olarak tasvir edilebilir ama dişidir. kesin bilgi sinirlendirmeyin adamı.)

şahmaran belden altı yılan olan, belden üstü insan olan bir varlıktır. çoğu sırra vakıf olmakla beraber asıl ilmi tıp alanındadır. her hastalığı bilir ve her hastalığın tedavisinin hangi bitkide olduğuna vakıftır. ( böyle kelimeler kullanıyorum ki keko olduğum anlaşılmasın amk * yeşil nike seven kızlar eqlesin xD )

şimdi bazı hikayelerde camsab bazılarında lokman hekimdir şahmeran ile yolları kesişen. hayal gücünüze kalsın, ben küçükken kendimi koyardım yerine artık lokman hekimi koyuyorum. sizde istediğinizi koyun ben lokman hekim diye anlatacağım.

lokman hekim bir gün ormanda bir inilti duyar, iniltinin geldiği yere giderken karşısına çıkan yılanlardan korkmaz. gittiğinde altı yılan üstü kadın olan şahmeranı görür. hemen yanına gider yarasına bakar. onu sırtlanır, güvenir ona. evine götürüp iyi eder. yedirir içirir şerbet verir şerbetten tatlı sohbetini verir. can gelir şahmerana.
canın sebebi dostluk mu güven mi sohbet midir yoksa yemekle su mu derseniz bilemiyorum. hangisi daha çok can verir cana?

çok uzatıyorum yine farkındayım. geceleri böyle oluyor. anlatmak istiyorum deli gibi. aslında size şahmeran anlatıyorum ya yok, çok farklı şeyler söylüyorum da şahmeran gibi çıkıyor. nereden bileceksiniz lan fakirler.

şahmeran iyi olur, şahmeranı görenin sırtı pul pul olur ya lokman hekimin sırtı da pul pul olur. şahmeran ona o şahmerana güvenir. sözler verilir.
lokman hekim sırrı tutacak
şahmeran ise her hastalığın sırrını ona anlatacak.
şahmeran ilk defa güvenir insanoğluna.
öyle ya her gün bir bir kendisine saldırmayana saldırmayan çocuklarının başları ezilirken taşlarla, kuyruklarından tutulup fırlatılırken gururla nasıl güvensin insanoğluna?
bu kez güvenmiş.
lokman hekim olarak ün salarmış tüm ülkeye. bir gün hastalanan padişahı iyi etmekte lokmana düşmüş. amansız hastalığı. lokman şahmerana sormuş, nedir bu hastalığın çaresi?
şahmeran cevaplamış, benim etimi yemek/etimin kaynayan suyunu içmek!

verilen sözler tutulmak içindir, lokman sözünü tekrar edip ayrılmış kuyunun başından.
öyle ya vezirlerin sırtını göreceği tutmuş lokman hekimin. pul pul olan sırtını. konuşturup öğrenmişler kuyunun yerini.
kandırıp şahmeranı bir hamama getirmişler. şahmeran yılanlarına geri döneceğini söylemiş ama o hamama ölmeye gitmiş.

şahmeranı 3 parçaya bölmüşler. birinden zehir, birinden ilim, birinden şifa çıkacakmış. lokman hekim bir eli çabuklukla ilaçları hazırlarken şifayı padişaha, zehri vezire, ilmi kendine içirmiş.

ölümsüzlüğün sırrı lokman hekime böyle gelmiş iste.

efsane şöyle biter. yılanlar dünyanın son gününe kadar şahmeranı bekleyecekler.
son gün de geçince anlayacaklar şahmeranın insanoğlundan birine güvenmekle hata ettiğini.
insan oğluna güven olmayacağını ve yeryüzüne çıkacak hepsi saklandıkları yerden. ilk tarsus kızılmurattaki hamamı yok edecekler sonra bütün dünyayı.

şimdi size bir ton şey anlattım, yalandır doğrudur bilmem.
eczacılık sembolü dediğinizde ve tıp sembolü yazıp arattığınızda yılan içeren semboller çıkar. işte o yılanların şahmerandan geldiğine inanılır.
hikaye her bölgede farklı anlatılır bende kendime göre anlattım. tek bildiğimiz doğru 1 nokta var. modern tıbbın bile sembol yaptığı nokta.





görsel

https://i.hizliresim.com/mJmloy.jpg (tıp sembolü)

https://i.hizliresim.com/nJZPl1.jpg ( eczacılık sembolü )

http://www.imgim.com/54697130-256-k843137.jpg ( şahmeran )