bugün

matematik

Aslında şu soruyu sormak lazım: "Matematik Nasıl Oluştu?"

Bilimsel çalışmalardan hep somut çıkarım beklemek bir toplumun geri kalmışlığının ciddi bir barometresi olarak görülebilir.
(Hatta Bununla ilgili internette Araştırır iseniz, "Gereksiz Bilgilerin Gerekliliği" isimli Kült Makaleye ulaşabilirsiniz)

Matematik gerçekte soyut mudur?
Neden Kullanırız Matematiği ?
Nasıl Oluştu? Ya da hep var mıydı ?

Bilindiği hayatın her alanında Matematik kendisine yer buluyor ve hayatımızdan bir şekilde hiç çıkmıyor. Her halükarda bir yerlerden alışveriş yapıyoruz ve hem cebimizdeki para ile alabileceğimiz ürün hesabında hem de para üstünü alırken yine Matematiğe ihtiyaç duyuyoruz.
Peki şu soruyu hiç düşündünüz mü?

Matematik insan aklının ürünü bir icat mı yoksa biz zaten orada duran ve ismi Matematik olan bir gerçekliği zamanla keşif mi ediyoruz?

Çok küçük yaştan itibaren matematik eğitimi alan ve daha aldığı ilk dakikadan itibaren ‘Bu benim ne işime yarayacak?’ sorusunu soran çocuklara ilk anlatılması gereken aslında bu yazının konusu olan mevzular olmalı. Çocuk, gerçekleri ilk başta öğreneceğinde, olaya sizce yukarıdaki gibi bakabilir mi?

Düşünsenize Fibonacci Sayıları' nın Tavşanların Üreme Döngüsü ile ortaya çıktığını, sonra doğanın her tarafında; çiçekli bitkilerin yaprak sayılarının, galaksilerdeki spirallerin vs. bu diziyi takip ettiğinin gözlemlendiğini bilmesi;

Grup Teorisi ve simetriler (ve simetri grupları) kuantum kuramından neredeyse yüz yıl önce matematikçilerin tamamen soyut olarak geliştirdikleri bir kavramken şu an doğadaki mevcut tüm parçacıkların bir simetri grubunun elemanları olduğunu görüyoruz.

Yani buradan şu sonucu çıkarmak mümkündür; Aslında Matematiksel ifadelerin türetilmesi ve bunlara belli işlevler kazandırılması bir icat veya keşif yoluyla olmuş olabilir ama aslında matematik doğada hep vardı.

Pi Sayısı, Asal Sayılar, Fibonacci Serisi, Altın Oran vb. baktığınız zaman sadece doğada keşfedilmeyi bekliyor. Yani Matematik sizi çağırıyor.