bugün

alzheimer hastalarına akıllı çip vs organik hoşaf

yarışmanın amacı, bir bilim/icad mı yoksa, ticari bir girişim mi ortaya koymak? bunu bilmek lâzım. hoşaf elbette bir buluş değil. ancak, jürinin birinin dedigi laf doğru, ayran için de kimse bakkalda markette satılabileceğini öngörmemişti. maliyeti 5-10 kuruş olan ayran, bugün minimum 50 kuruştan satılıyor. bu ticari bir başarıdır. günümüzde çocuklar için meyve suları var ama, içerdiği glikoz, fruktoz vb. yapay şekerler zararlı olduğu için, bilinçli aileler tercih etmiyor hazir meyve sularını. %100 denilen urunlerin bile ne olduğu belli değil. videolardan anladığım kadarıyla, şeker degil bal kullanılmış, ve meyveler organik. bu arada dalından koparılan her meyve organik degildir. maliyeti düşük, raf ömrünü uzun tutabilirlerse, bence ticari olarak başarılı bir ürün olur anlatılan.
diğer adayların "ürünleri" ise, maliyet, pazarlaması gibi engellere takılıyorsa, ticari bir ürün olarak başarılı bulunmamasi normaldir. bugün yuzbinlerce liraya satılan kanser ilaçları var, başarı bu degildir.

bastan da dediğim gibi, program bir icad ortaya koymayı amaçlıyorsa, sonuç tamnanlamiyla bir fiyaskodur. ama fikri ticari olarak kullanabilme potansiyelleri yarışıyorsa, ürünleri kiyaslamak yanlış olur.

portatif fizik tedavi aleti veya alzheimer çipi elbette insanlık adına, hoşafla kıyaslanamayacak kadar mühim buluşlardır. kimsenin buna söyleyecek bir lafı olamaz sanırım. ama programın formatı önemli.
bir ürün gelistirirsin, sunumunu yapıp, yatırımcıyı yanına cekmeye çalışırsın. yatırımcı, faydalı faydasız olarak değil, kâr-daha çok kâr olarak bakar olaya. bunda da böyle olduysa bu kadar büyüyecek bir sıkıntı yoktur.

ilgili haberi okudum simdi.
kazanan kasis projesiymis. be yapımcılar hoşaf konusunda açıklama yapmışlar. kadın hoşaf yapabildiği için degil, hoşafı ticari bir ürün olarak geliştirdiği için finale kalmış.