bugün

neden namaz kılmalı oruç tutmalıyız sorunsalı

Orucun aciklamasi zaten biliniyor.
Namaz icinse kendi getirdigim aciklama su sekilde,
Dinlerin dogrulugunu kabul edersek isalmi acidan:kabul edelim gunluk yasantini idam ettirirken araya gunde 5 kez namaz sikistirmak oldukca kulfetli bir is. Burda amac gunde 5 kez allah icin islerini erteleyecekmisin ? Ona sukurlerini sunmak dua etmek ve istegini yerine getirmek senin icin dunyevi islerden onemli mi ?

Dinlerin dogru olmadigini dusunursek yorumlama su sekilde degisir:hz muhammed musluman,hristiyan,ateist ne olursan ol buyuk bir devrimci olarak kabul edilmelidir. Yozlasmis arap irkini bir nebze olsun hizzaya sokmayi basarmistir. Hz muhammed ayni zamanda zeki bir insandir ve insanlarin allahi inkar etmesini/unutmasini engellemek adina gunun 5 vakti yarim saatlerini sadece islamin yaraticisina adamalarini istemistir. Bu sayede sorgulama ve uzaklasma yolunu ortadan kaldirmistir. Katoliklerle beraber en siki fanatiklerin muslumanlar olmasinin sebebi aslinda tam olarak budur.
Sadece 1 yil namaz kildigini var sayalim 365×(5×30) dakika minimum ibadete ayirilan yillik sure olur. Yilda hedehede dakikani harcadigin bir aktiviteyi hz muhammed cikip ben uydurdum islami dese bile kabullenemezsin.

Ateist,musluman,budist,yahudi ne olursaniz olun, ama insanlarin kutsallarina saygi duymayi ogrenin gereksiz demeyin. Sen yorucu bir gunun sonunda ictigin soguk birayi huzur verici bulurken,bir musluman icin alkol yasak olmanin disinda gereksiz sabah namazi huzur verici olabilir.
Not:agnostik bir yazar.