bugün

fatma betül sayan kaya

eğitim öğretim hayatı akademik süreci yaşından büyük ve parlak olan her an vicdanını dinleyip resti çekip aldığı eğitimlerin verdiği iç güçle felsefesine uygun şekilde doğru olanı yapmasını beklediğim değerli kadın bakanımız.

eğitim sicilinde yer aldığı sırayla;

bilkent elektrik elektronik mühendisliği bölümünden birine,

ve

cerrahpaşa tıp fakültesi bölümünden birine,

ve

new york üniversitesinde master yapan birine sorsak eğitim öğretim sürecini.

minimal düzeyde bilgi alsak.

bütün bu yılları 36 yıla sığdıran, üstüne siyasi süreci ekleyen bu saygıdeğer hanımefendiye fahri doktora verilmesi gerektiğini düşüneceklerdir, okul idarelerine ve devlet büyüklerine ileteceklerdir.

bu okullar bu bölümler bu eğitim öğretim geçmişi kolay değil. cv'ye yazılan 2 satır değil sadece. yaşayanlar anlatabilir ömründen nasıl ömür gittiğini.

diplomaları hakkıyla aldığını okudum. hem de şeref derecesi listesinde yer almak her babayiğidin harcı değil.

bu özgeçmişle bu akademik kariyerle bildiğin bilim insanı.

okuyan araştıran düşünen.

danışman olmaya aday son derece kalifiye nitelik.

bu kalitede kalifiye isimler varken saygıdeğer cumhurbaşkanımızın danışmanlarına bir bakalım hatırlayalım.

saygıdeğer bakanım fatma betül hanımefendi bu kariyerle kendine git hollandaya diyen zihniyete

-bu şartlar altında bu zamanlamayla bürokratik inatlaşmaya girilip, benim ülkemin -halkımın' milletimin onurunu zedeleyecek siyasi reaksiyonlara sebep olma lüksüm yok. bu kararı tekrar gözden geçirip ülkemin halkımın milletimin onurunu koruyacak girişimlerde bulunalım. siyasi sorumluluğum bunu gerektirir diye düşünebilmiş olmalı mutlaka.

hatta benim aldığım eğitimlerin gereği öğretildiklerim gereği akademik geçmişime, yapılandırılışıma bu davranışlar aykırı benim gibi bir insana bu yakışmıyor diye de içinden geçirmiş olmalı.

yıllarca dirsek çürüttüm geldiğim şu noktada diploması olmayanların oyuncağı oldum hem kendi onurumu hem ülkemin onurunu zedeleyecek işlerin ortasında kurban edilmeme direnemiyorum diye sitem etmiş olmalı içinden.

muhtemelen düşüncesini ifade etmeye korktu.

zira içine itildiği ve milli onuru içine çektiği siyasi bataklığın başka açıklaması olamaz.

sonra

buralarda bu bahsi geçen yerlerde okuyabilmek için çok şart olmasa da (!) idare edecek kadar gerekli olan ingilizce dil bilgisini kullanıyor olabildiğini farzedersek;

muhtemelen hollandalı polisler ingilizce bilmediği için iletişime girememiştir.

belki o an ki korkusundan gerginliğinden tüm bu okulları okuyup bitirebileceği kadar idareten öğrendiği ingilizceyi kullanmayı düşünemedi ya da ingilizce konuşmayı reddetti. yukarıdan gelen emirle.

benim için o; ümidimi yaşatan akademik geçmişi güçlü bilim insanı.