bugün

nisan 2017 başkanlık referandumu

(bkz: bir ülkenin gelişmesini engelleyen en önemli şey)

sofuluk, yobazlık, dindarlık. bunların üçü bir arada olunca o kıvamlı mükemmel lezzet insanları baştan çıkarıyor.

felsefe, bilimve adalet. bunlar olmayınca olmuyor.

insanlar da diğer bütün canlılar gibi hala evrilmeye devam ediyor. bu sürecin sonuna gelmiş değiliz. bu sebeple çok da gelişmiş olduğumuz sayılmaz. fakat beyin esnek bir yapı. onu kullanarak daha da işlevsel hale getirebiliyoruz. kullanılan beyin bir playstation 4 ise, kullanılmayan beyin ataridir diyorum.

din beyni kullanmama üzerine kuruluyken, felsefe ve bilim buna tezat beyni zorlar. kitap okumak tek başına zeki yapmaz ama okurken beyninizi ne kadar farklı şekillerde kullanırsanız o kadar fazla karmaşık nöron bağlantısı elde eder ve algılarınız da o kadar genişler.

ama ne kadar zeki olursanız olun, ya da ne kadar kitap okursanız okuyun, tek bir kitap okur ya da hep aynı disiplin içinde kalırsanız, ordinaryüs olsanız bile faşist bir insan olabilirsiniz.

doğada farklılıklara uyum sağlayabilen canlılar neslini sürdürebilir. tek düzelik sizi tehlikelere karşı aciz yapar. o yüzden farklılıklar iyidir. farklı şeyler okuyalım, yiyelim, yerler gezelim, insanlarla tanışalım, müzikler dinleyip, danslar edelim. farklılıklara saygı gösterelim. o zaman daha güzel ve işlevsel bir insan, vatandaş, aile, toplum, ülke, birlik ve dünya oluruz.