bugün

sen turkulerini soyle

1980'ler zarfında çekilmiş, 12 Eylül darbesinin toplumdaki etkilerini inceleyen, 70'ler ve 80'ler Türkiye toplumuları arasındaki derinlemesine farklara eğilen filmlerden biri.

Hapisten çıkan Hayri, 70'lerdeki sol mücadelede omuz omuza durduğu arkadaşlarını görmeye gider. Aradan geçen 6 yılda köprünün altından çok sular akmış, arkadaşları çoktan kapitalist üretim ilişkilerine ve tüketim toplumu kriterlerine teslim olmuşlardır.

Sol kesimde 70'ler boyunca idealize edilen 'toplumu dönüştürme ve eşitlikçi bir tabana oturma' arzusunun 80'lerle nasıl yıkılıp gittiğini gösteren bir film. Şerif Görenin 1986 tarihli filminde 80'lere gelince videoda 3 film izleyen, sürekli iş fırsatlarından bahseden, kadın bedenini metalaştıran insanlar var. Artık hırsız gençler ortalıkta geziyorlar, artık ortam güvenli değil, artık ahlaki değerler tamamıyla sıfırlanmış.

Belki filmin vermek istediği, hapise girebilecek kadar gözü kara insanların davalarına gerçekten inanmış olduğu çünkü Hayri'nin hapse girmiş bir arkadaşı dışında hiç bir arkadaşı meydana gelen değişime direnememiş, hatta eski hallerini eleştirip hazza ve tüketmeye dayalı bu yeni toplum anlayışından zevk alıyorlar. Bu toplum tipini filmde kendi bedeninde simgeleştiren insan ise sibel turnagöl. Filmin çekildiği yılın türkiye güzeli olan ve güzellik yarışmalarının artık kurumsallaşmaya başladığı dönemin ilk sonuçlarından biri olan turnagöl, filmin eleştirdiği ve o yıllarda türkiye'ye giderek oturmaya başlamış olan kapitalist toplumun en bariz örneklerinden biri.

Hapisten yeni çıkan bir adamın gözünden, bir toplumsal değişim kadar yitip giden hayallerin de verildiği bir film. 12 Eylül'ün etkilerini inceleyen filmler arasında mütevazi fakat saygın bir duruşu var.