bugün

türkiye nin şangay işbirliği örgütüne dahil olması

(bkz: 15 temmuz 2016 darbe girişimi) sonrasında rusya'nın kartları akıllı oynaması durumunda gerçekleşecek hadise.

ikinci dünya savaşından sonra yönünü nato'ya çeviren türkiye için büyük bir makas değişikliği demektir.

abd;
1 komşusunda savaş çıkarmak, silahlı terör örgütlerini desteklemek
2 iran amborgosunu delmek
3 kara para aklayarak terörü finanse etmek suçları
nedeni ile rte’yi (akp’yi) sıkıştırıp istediğini yaptırdığı bir ortamda (kürt koridoruna akp’nin sesinin çıkmaması, süleyman şah türbesini taşımak zorunda kalması, kobani’de pkk/pyd şovuna izin vermek zorunda kalması, rusya ile arayı bozarak abd’ye tam biat etmesi, suriyeli mültecileri alarak demografiyi değiştirmesi, suriye’de kendi aleyhine bile olsa abd yörüngesinden çıkmaması, uzun menzilli füzelerin çin’den satın alınmaması, israil ile anlaşması vs)

rusya’nın 15 temmuz 2016 olayının “tiyatro” olmadığı erdoğan’ın darbeyi savuşturduğu yönündeki açıklaması ile yeşil dal uzatması ve krizi fırsata çevirmek istedi. türkiye bu dala “düşürülen rus uçağı cemaatçilerin işi” diyerek ve o pilotları da tutuklayarak pozitif cevap verdi.

şimdi rusya’nın türkiye’yi batı bloğundan koparmak için bir şansı var. şangay işbirliği örgütüne (şiö) almak önerisi gelirse akp balıklama atlar. dümen abd-ab, nato’dan şiö'ye çevrilmiş olur.

nasıl iki ikinci dünya savaşı sırasında ve sonrasında yakın tehdit rusya’nın boğazlarda hak iddia etmesi gibi sebepler bizi abd’nin kucağına ittiyse, bugün rte’yi tehdit eden sebepler ve batı’nın türkiye’yi terörist devlet ilan edebilmesi tehdidi türkiye’yi şiö'nün kucağına itmektedir.

şiö'nün ab’nin aksine demokrasiden uzak yapısı totaliter rejimlerin ağırlıkta olması rte için biçilmiş kaftandır.

sorun türkiye’nin fona ihtiyaç duymasıdır. çin bunu karşılayabilir ise şiö saflarına batı’dan koparılmış bir müttefik eklenebilir. bu ticari olarak da şiö'ye yarayacaktır. başta uzun menzilli füzelerin çin’den - rusya’dan satın alınması olmak üzere askeri iş birlikler, nükleer enerji, uzaya füze gönderilmesi, suriye gibi konularda ortak politika üretilmesi vs alanlarda iş birliklerinin önü açılabilir.