bugün

küresel ısınma

Tarihi çok yeni değildir . Sanayi devriminden sonra ilk kez 1896'da Prof . Dr. Svante Arrhenius atmosferdeki karbondioksit oranının iki katına çıkarmanın , kutuplardaki buzun erimesine neden olacağını , philosophical magazine and journal of science dergisinde açıkça beyan etmiştir .

Sonraki yıllarda yapılan araştırmalar neticesiyle dünya atmosferinin her 10.000 molekülünün , 3'ünü Karbondioksit oluşturduğu tahlil edilmiştir . Bu Döngü sürekli şekilde devam etmektedir , Dünya'nın nefes alış verişleri incelenmiş , kuzey ormanlar ve güney okyanusları karbondioksit düzeyini sabit tutmaktadır . Ama buradaki en belirleyici unsur Kuzey ormanlarıdır , Dünya'nın nefesini ilk keşfeden (bkz: charles david keeling) bunu anlamış ve yıllın ilkbahar ve yaz aylarında Kuzey ormanları sayesinde , Dünyadaki Karbondioksit seviyesi azalmaktadır , Sonbahar -kış mevsimlerinde dökülen yapraklar neticesiyle de karbondioksit seviyesi artmaktaydı . Bu kusursuz bir dengeydi , ta ki insanoğlu bunu bozana kadar . Birçok insan hala böyle bir şeyin olduğunu göz ardı ediyor ama maalesef keşke gerçek olmasa . Hadi şöyle bir kıyas yapalım olayı daha net anlayalım ;

Dünya'nın atmosferini en fazla şekilde tahrip edecek güç , Volkanik yanar dağlardır . Büyük bir patlama (Yellowstone'daki gibi) canlılığı yok etmeye götürecek kadar güçlüdür . Ama bu patlamanın devasa olması gerekmektedir . Atmosfere aniden milyarlarca ton karbondioksit salıp , güneş ışığının girmesini engelleyecek kadar büyük olmalıdır . Her yıl volkanik patlamalar sonucu Dünyamıza 500 milyon ton karbondioksit salınmaktadır . Çok büyük bir rakam öyle değil mi ? Ama sıkı durun bunun nedeni volkanlar değil , bizzat biziz . Neden mi ? Aslında basit . Çünkü ; insanoğlu mevcut günümüzde atmosfere her yıl ; ortalama 30 milyar ton karbondioksit salmaktadır . ne kadar fazla bir rakam değil mi ? Volkanların %2'si bile değil öyle değil mi ?

Peki soracaksınız; Atmosferde her 3/10.000 Oranında olan karbondioksit nasıl olur da bu kadar etkili olabilir ? Çünkü ; Karbondioksitin böyle bir etkisi var maalesef . Atmosferimizde her 3/10.000 olan karbondioksitten mahrum kalsaydık , şu an dünyamızda canlının varoluşmasını engelleyecek kadar soğuk , eğer bu oran 6/10.000 olsaydı varoluşmasını engelleyecek kadar da sıcak olurdu . Bu sebepten mütevellit insanlarımızı bilinçlendirmemiz gerekmektedir , gelecek nesillerimize güzel bir Dünya bırakmak adına .