bugün

varlık ve zaman

Martin heidegger'in henüz tamamlanmamış eseridir.(kitap tamamlanmıştır ama üzerine ilave edeceklerini edemeden hayata veda etmiştir ya da hayat ona, her neyse). Eser, hangi yayından edinilirse edinilsin çeviri problemleri içerir. Zira almanca'da mevcut olan kavramların hepsi türkçe'ye çevrilememiştir; dasein gibi.
Varlık ve zaman'a gelince, heidegger varlığın var olandan farklı bir şey olduğunu bu kitapta takıntı haline getirmişçesine tekrarlayıp durur. Ona göre felsefe doğa filozoflarının yaptığı gibi varlık üzerine olmalıdır. Oysa platon ve aristoteles'ten sonra varlık, metafizik bir boyuta taşınarak tanımından ve anlamından başka konulara dahil edilmiştir. Ortaçağda bu durum iyice ilahi varlık anlayışına kaymış ve varlığın anlamı unutulmuştur.

Sözün özü, heidegger bu kitapta varlık sorununu diriltmeye çalışmış ve onun bir anlamı olduğuna ve o anlamın da "zaman" olduğuna işaret etmiştir. Tabii bu, burada söylendiği kadar basit bir şekilde ortaya çıkan bir sonuç değildir.

Bu kitabı anlamak için (sağlıklı bir şekilde) ontoloji ve fenomenolojiyi (yöntemsel manada) ve husserl'i çok iyi anlamak gerekir. Aksi takdirde bu büyük eser anlaşılmaz olacaktır.

Edit: imla.
güncel Önemli Başlıklar