bugün

ana dilde eğitim ülkeyi böler mi sorunsalı

bu soruna empati ile yaklaşıldığında ana dilde eğitimin bir hak olduğunu inkar etmek mümkün değil.

düşünün bir, aileniz etnik kökeni nedeniyle vatandaşı olduğu ülkedeki ana dilden farklı bir dilde konuşuyor. bu dilin devlet eliyle vatandaşına sunulması ise devletin asli görevlerinden. peki etnik kökenlerin çeşitlilik gösterdiği ve bu etnik kökenlerin ülkedeki dağılımının şehirlere göre farklılık gösterdiği bir ülkede yöresel çözüm üretmek ne kadar mümkün. yöresel çözümler ayrışmaya beraberinde getirebilir mi?

ana dilde eğitim hakkının tanınması akabinde farklı sorunların ortaya çıkması da muhtemel. devletin ya da özel sektörün sunduğu hizmetlerde hizmet alan kişinin kendi ana dilinde bu hizmeti almak istemesi, yurdun farklı yerlerinde farklı uygulamalara gidilmesine sebep olabilir.

örneğin diyarbakır da ki bir devlet hastanesinde görevli bir türk doktora hastalığını kürtçe anlatmak isteyen bir hasta çıkabilir. doktorla hasta arasında iletişim problemi doğabilir. bu da hizmet kalitesine zarar verir. bunun çözmek için çevirmenler mi istihdam edilecek, yoksa farklı dillerde hizmet veren hastaneler mi kurulacak, türklerin kürtçe öğrenmesi mi gerekecek, yoksa etnik kökenlere göre bölgesel yönetimler kurularak ayrışmaya mı gidilecek?

benim şahsi fikrim; devlet okullarında kürtçe ya da farklı dillerde ana dilde eğitim verilmesi türkiye için bir ayrışma sorunu yaratır. devlet okullarında ilkokuldan üniversiteye kadar türkçe nin yanında kişinin talep ettiği etnik dilin öğretilmesi akabinde devlet hizmetinin de bu dillerde talep edilmesine neden olabilir. bu olası talep ise devletin birliği için tehlikeli olur. bu nedenle devlet, ana dilde eğitimi devlet okulları yerine "dil ve kültür dernekleri" kurarak vatandaşına bu hakkı vermelidir. devlet, vatandaşına ana dilini ve kültürünü öğretmek mecburiyetinde. ancak hizmetin, tek bir dilde sunulması işleyiş açısından daha sağlıklı olur.

antakya da yaşayan arap kökenli vatandaşlar için arapça eğitim veren bir devlet okulundan mezun olan bir vatandaş ile diyarbakır da yaşayan ve kürtçe eğitim veren bir devlet okulundan mezun olan bir vatandaşın ortak paydada buluşması dil birliğine bağlıdır.