bugün

avrupa birliği

Gelişmiş ve demokratik açıdan ileri Avrupa ülkelerinin, nispeten geri kalmış ve henüz tam demokratikleşememiş Avrupa ülkelerini kendi seviyelerine çıkarmak için kurdukları birlik.

En azından Birlik'in kuruluş misyonlarından biri buydu. Ama son Yunanistan olayı gösterdi ki, demokrasi sözü bizim ülkedeki kadar eften püften bu birlik için de. Troyka resmen Yunan halkını ezdi geçti. Elbette kreditörler, alacaklılar alacaklarından vazgeçmemeli, paralarını niye kaptırsınlar ki? Ama bir ülke halkı bu kadar aşağılanmamalı, bu kadar hor görülmemeliydi. Kendi kaderleri hakkında birtakım neticeye varan bir halk bu kadar yok sayılmamalıydı. Bu olayda Avrupa Birliği tamamen sınıfta kaldı. Franko-Cermen/ Alman ittifakının aslında sadece kendi çıkarlarının peşinde koşan bir ittifak olduğu, Birlik'in sadece lafta demokratik kaldığı anlaşıldı. Bana kalırsa AB'Nin çözülmesinin başlangıcı oldu bu olay.

2016'daki ispanya seçimlerinden ziyade 2017 sonlarına doğru ingiltere'deki AB referandumu Birlik'in geleceğini belirleyecek gibi duruyor. ingilizler'in de görüşü ortada, o yüzden sanki bir devrin sonuna gelmek üzereyiz.