bugün

doğu ve güneydoğu anadolu türkleri

memleketleri bölücülerin eline geçmekte olan illerdir. geçmiş yıllarda milliyetçi bilinen bölgeler artık hdp nin egemenliğine geçmiştir. örneklerle sayalım.

van erciş: van gölünün kuzeyinde eskiden türklerin çoğunluk olduğu erciş, adilcevaz ve ahlat ilçelerinin ilk halkasıdır. uzun yıllar mhp nin doğudaki kalesi olmuştur. hadep parti olarak girdiği halde mhp ile yarışamazdı bu ilçede: http://www.secim-sonuclari.com/1995/van/ercis fakat 2014 yerel seçiminde ilk defa kürtçü partilerin yönetimine geçmiş, kobane eylemlerinde terör örgütünün eylemlerinin odak noktası olmuş ve son genel seçimde tamamen hdp egemenliğine geçmiştir: http://secim.haberler.com...15/ercis-secim-sonuclari/

bitlis ahlat ve adilcevaz: uzun yıllar kürtçü partilere direnebilmiş şehirlerdir. örneğin 2009 yerel seçimlerinde mhp ahlat'ı almış; hdp adilcevaz'da %0.3, ahlat'ta sadece %7 oy alabilmiştir. fakat bu tarihten sonra fırlayan hdp oyları 2015 genel seçimi itibariyle %60 tan fazla olmuştur. sadece 6 yılda hdp çizgisinin bu ilçelerde muazzam(!) yükselişi vardır.

diyarbakır çüngüş ve çermik: hdp nin birkaç yıl öncesine kadar etkinlik gösteremediği diyarbakır ilçeleridir. bol miktarda zaza bulunan ilçelerde artık %50 den fazla hdp oyu çıkmıştır.

ığdır: uzun yıllar mhpli belediye tarafından yönetilen ilçe belediye başkanının akp ye geçmesinden sonra oyların bölünmesi sonucu 2009 yılından itibaren bdp yönetimine geçmiştir. 2011 genel seçimlerinde güçlü aday ile beraber mhp nin türkiye çapında tek birinci olduğu il olmasına rağmen 2014 yerel seçimlerinde az farkla hdp çizgisinin yönetiminde kalmıştır. 2015 genel seçiminde hdp iki vekili birden almayı başarmıştır. hemde ilde 3. olan akp nin bile kürt adaylar göstererek kürt oylarını bölmesine rağmen.

kars: 2011 yılına kadar sadece kağızman ve digor ilçelerinde varlık gösterebilen kürtçüler 2011 yılında ilk defa vekil çıkarabilmiştir. bu vakitten sonra hızla artan hdp 2014 yerel seçimlerinde kağızmanı mhp ye kaybetmesine rağmen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde her üç kişiden birinin oyunu, 2015 genel seçimlerinde ise %40 tan fazlasını almayı başarmıştır. oysa kürtçü partiler kars'ta 1995 yılında sadece %6 alabilmişti. 20 yılda %6 dan %40 a çok istikrarlı(!) yükseliş göstermişlerdir. bu öyle bir yükseliştir ki kağızman da 1995 te %2 olan oylar 20 yıl sonra %60 dan fazla olup 30 kattan fazla yükselmiştir.

bu şehirlerin arasına milliyetçi kimliğiyle bilinip meclise hdpli vekil gönderen erzurum, 2009 da bdp nin bağımsız aday bile bulamadığı halde 2015 te %15 oy aldığı elazığ, halfeti ve bozova gibi eski türkmen kimliğiyle bilinen ilçeleri kürtçü olan urfa, yıllarca kürtçü partilere vekil vermemişken bir anda 2 vekil gönderen gaziantep ve coğu fantastik kürdistan haritaları içinde bile yer almazken hdp yi birinci parti yapan ardahan eklenirse durumun vehameti daha güzel anlaşılır.