bugün

din aptalların afyonudur

marx bu lafı niye söylemiş diye bana ders verene gelsin.

dinin kişileri gerçek olandan uzaklaştırdığı ve kendi acılarını gerçekçi anlamda gidermek yerine sadece kendini uyutarak geçici çözüm sağlaması üzerine demiştir.

buna müslüman dünyasından bir örnek verelim, mesela bir olay karşısında kişi acı duyuyor ve seni allaha havale ettim diyor veya allah nasıl olsa ona cezasını verecek diyor.

bu aslında basit bir tepki olarak görünse de güçlü bir etkidir, eğer bunu demek yerine bunu yapanlara cezasını vermek için çabalasa o etkiye tepki boşa gitmeyecektir ve kendi hayalinde kendini tatmin edeceğine gerçekçi bir etki verip sorunu ortadan kaldıracaktır.

ayrıca dinin kişiler üzerinde etkisinin sapkın durumlara çıkmasını da bir tür sapkınlık olarak yorumlamıştır, her düşüncenin gidebileceği son nokta vardır dinin uç noktaları( ki tarikatlar buna en iyi örnektir) da bir tür sapkınlıktır.

bide dini kullananlara karşıydı marx dine karşı değildir lafı var( buna gülüyorum) marx materyalist felsefeyi dirilten biridir ve materyalizm en köklü kuralı varlığını bağladığı şey zaten metafiziğin reddidir. yani materyalist bir adam dine değil onu kullanana karşıdır lafı gülünçtür.

marx 'ın milliyetçilik ve dine bakış açısı kitleleri kullanmak için uydurulmuş kavramlar üzerinedir, dini kullananlar kötüdür derken din iyidir diye bir şey demiyor.

ayrıca komünistler laik değildir, yani din olsun ama kendi içinde yaşasın diye bir durum yoktur, din de onlara göre engeldir.