bugün

boeing 787 dreamliner

aküleri, motosikletlerden de bildiğimiz yuasa firması tarafından yapılan boeing'in son modeli.

ucuza getirmek için dışarıdan tedarik edilen parçalarla yapılan, boeing'in sadece birleştirmesini yaptığını uçağın tanıtımını temmuzun 8'inde 2007 yılında yapmışlar. bunu böyle garip yazmamın sebebi bunun amerikan tarzı tarih söyle sistemi olması. önce ay, sonra gün ve en son yıl. bu tarihi, bu şekilde yazdığınızda 787 oluyor olması sebebiyle seçmişler. ancak tanıtımı tamamen bir düzmeceydi. insanlara uçak diye gösterdikleri şey bir maketti ve asıl önemlisi 2 ay içerisinde uçakların teslim edileceği söylenmişti ancak erteleme erteleme yayınladılar. bu arada firmanın üretim yeri olan washington'da çalışanların greve gitmesine sinirlenen yönetim, çalışanların sendikasının gücünü azaltmak için başka bir yere daha üretim hattı açmaya karar verdi, eyaletler arasında en çok desteği veren güney karolayna yeni hat için seçildi. burada sendika yoktu, arazi ve iş gücü daha ucuzdu.

üretimin büyük bir kısmını burada yapan boeing firması zaten hali hazırda gerisinde kaldığı programdan daha da sapmamak için kalite standartlarını ve üretim prosedürlerini göz arda ederek üretim yapmaya devam etti. bu aşamada parçalarını tedarik ettiği firmaları da denetlemeyen, denetlediklerine de bir yaptırım uygulamayan firma güney karolayna üretim tesisinde çok ciddi kalite sorunları yaşamaya başladı. eğitimsiz, işinin önemini anlamamış ve denetlenmeyen personel ve asıl önem verdikleri şey programa uymak olan ve kalite standartlarına uymayan ve hatta kalite şikayetlerini duymazdan gelen, şikayet edenlerin işlerine son veren bir yönetimle hatalı gelen parçalar birleşince durumun kötü sonuçlar doğurması kaçınılmaz.

siparişlerini alan bir japon hava yolu firması 9 gün sonra akü yanması sebebiyle acil iniş yapıyor, ardında 2 gün sonra da bir başka ülkenin hava yolu firması aynı sorunu yaşayınca ilk başta japon hava yolu firması ardında da abd sivil havacılık bilmemnesi*uçağın uçuşlarını durduruyor. boeing firması bu sorunu aküleri havalandırması olan, izolasyonlu çelik bir kasaya koyarak çözüyor. ya da çözdüklerini idda ediyorlar. kasanın izolasyonu akünün oksijen bağlantısını kesiyor ki yanamasın, yansa bile çelik olması sebebiyle etrafa yayılmasını engelliyorlar. ancak tehlikeli aküler hala bu uçaklarda kullanılıyor.

bunlarla ilgili bir belgeseli burdan izleyebilirsiniz; http://www.soul.gen.tr/havada-tehlike.html