bugün

güneş enerjisi

Su ısıtma amaçlı kullanımda Türkiye, dünyada bu enerjiden en çok yararlanan ülke. Diğeri italya.

Ege Akdeniz'i gezin tüm evlerin, kışlık yazlık fark etmez, tepelerinde iki panel bir de siyah depo göreceksiniz. işte bu kadar basittir kurulumu. Ucuzdur, 1000 lira gibi bir maliyeti var, ama deprem, yıldırım şu bu olmadıkça 20 yıl bakım bile gerektirmeksizin kullanabilirsiniz. Hiçbir masrafı yoktur. Bol güneş alan bu bölgelerimizde mart ayının sonlarından Ekim ortalarına kadar kaynar su elde edilir; mutfak, banyo, çamaşır aklınıza gelecek her alanda kullanılır. Bekleme, ısınma derdi yoktur, geceleri bile çok sıcaktır. Aralık Ocak gibi aylarda dahi az bulutlu veya hafif bulutlu günlerde rahatlıkla banyo yapabilirsiniz.

Bu sistemin kaç ağaç, kaç doğal gaz rezervi, kaç kömür ocağı kurtardığını hesaplamak mümkün değil ama 35 yıldır kullanılan bu sistem sayesinde bir Marmara bölgesi kadar ormanın kurtulduğuna inanıyorum ben.

Bütün bunlar ortadayken, devlet niçin bu enerji alanının üzerine düşmez, sıcak suda yararlanılan bu uygulamayı niye diğer enerji alanlarına yönlendirmez bilinmez. Santraller büyük iş onları boş verin, siz düzenlemeleri mevzuatı kolaylaştırın, bu sıcak su sistemini bulan özel sektör bir şekilde bu enerjiyi hayatımıza sokacaktır. Ama şu katı ve anlamsız mevzuat basitleştirilmeli, teşvikler getirilmeli.