bugün

Gunesin yaymis oldugu isinim seklinde ki enerjidir. Temizdir , zararsizdir , sonsuzdur. Gunes enerjisinden isi yada elektrik enerjisine donusum yapilarak is yapilir.

ing. solar energy
güneş enerjisiyle çalışıyoruz zaten hepimiz. yoksa neden uykular hep geceye itilsin ki?
bulunmasına eimize bağlanmasına çok sevindiğim bir araçtır; çünkü annem artık bulaşıkları sıcak suda yıkıyor...
bazı yerlerde , güneş kollektörü , gün ısı diye de adlandırılır.
900 cm2 ye 100 w. enerji sağlanabilen enerji çeşididir. gündüz sağlanan enerji, anında kullanılır veya bazı ısı tutma kapasitesi yüksek maddeler ısıtılarak bir müddet depolanabilir. tuz havuzları enerji depolamasında kullanılabilmektedir.
Güneş enerjisi, 15 milyon K (Kelvin) sıcaklıktaki ve yeryüzü atmosfer basıncından milyarlarca kez fazla olan çekirdeğindeki, hidrojenin helyuma dönüşmesinden kaynaklanan enerjidir.
çok alakalı bir entry.(#1319438)
(bkz: dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali)
ısıl enerji ve elektrik enerjisi üretimi olmak üzere iki şekilde yararlanılan enerji. güneş enerjisinden kollektörler vasıtası ile elde edilen ısıl enerji, sıcak su elde etmede ve yüzme havuzu ısıtmada kullanılmaktadır. ülkemizde özellikle akdeniz ve ege bölgesi'nde yaygın biçimde kullanılmaktadır. tüm dünyadaki güneş enerjisi kollektörlerinin yaklaşık %8'i ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizdeki firmalar yurtdışına ihracat yapmakta ve bu alanda dünya çapındaki firmalar ile rekabet edebilmektedir.

güneş enerjisinden elektrik üretimi ise fotovoltaik güneş panelleri ile sağlanır. yüksek maaliyetleri nedeniyle henüz yaygın biçimde kullanılamamaktadır.
danny boyle filmi sunshine'ın çıkış noktası.
güneşten elde edilen enerji türüdür. zor yanları da vardır. örneğin, güneş enerjisi olan bir evde, duş alma saatleriniz belirlidir. akşam 5ten itibaren duş alamazsınız. zira su soğur, taşşak gibi olur. sabah da yıkanamazsınız, çünkü güneş henüz enerjisini evinize akıtmamış olur. anca öğlen 1, akşamüstü 4 saatleri arasında duş alabilirsiniz.

(bkz: güneş enerjisine sokayım sana bi şey olmasın)
Ne akla hizmetse bu enerjiden sadece çatılara konulan panellerden sıcak su elde etmek için yararlanırız. Oysa elalemdentga elektriz enerjisi ihraç ederiz, hatta bunun için bilmem nerelerini yalarız. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi olarak faydalanmak kanunlarca kısıtlanmıştır çünkü. Şu sıralar TBMM'de onaylanmayı bekleyen yasa tasarısı geçerse güneş enerjisinden elektrik te üretmeye başlayacağız. bu yasa değişikliği gerçekleşirse, bireylerin evlerinin çatılarına koyacakları panellerle üreteceği elektriği satmaları da mümkün olacak. zamanında kimlerin engellediği, kimlerin ceplerinin dolduğu araştırılması gereken bir yasa var şu an yürürlükte ve biz bu yüzden ihtiyacımız olduğu halde güneş enerjisinden faydalanamıyoruz.
ülkemiz de değeri bilinmeyen enerjidir. (neyin değeri biliniyosa gerçi)
ülkemizde en çok eda taşpınar 'ın yararlandığı enerjidir.
bu enerji güneş paneli, yada solar panel olarak bilinen paneller yardımıyla ışık enerjisini elektriğe dönüştürürler. aslında bu panellerin verimi oldukça düşüktür yanılmıyorsam bu panallerler ancak %15 lik bir verim elde edilebiliyormuş ama bu halde bile oldukça yüklü miktarda elektrik elde edilebiliyor birde düşünün %100 verimle çalıştığını ozaman araçlarımızın üzerine koyduğumuz küçük bir panelle yakıtsız karbon salınımsız yol gidebiliriz.güneş enerjisi teknolojisi biraz pahalı bir teknolojisi biraz pahalı bir teknoloji olduğundan kısa vadede verimsiz gibi görünsede uzun vadede büyük kazanç sağlar.güneş ışınları yönünden çok fakir olan almanya bile güneş enerjsi kullanırken ülkemizde bunula ilgili herhangi bir çalışma hala yapılmamıştır.
verimi yeryüzünde en falza %26-30 olan enerji. bir iki ay öncesinde verimi %100'e yaklaştıran bir sistemden bahsedildi test aşamasında diye ama ses yok hala. türkiye'nin konumu itibariyle antalya civarı dışında paranızın karşılığını 5 sene öncesinde vermiyor elektrik üretimi anlamında. tabi panellerden ya da merceklerden oluşan bir tarla kuracaksanız iş başka. enerji bakanlığı 500kw a kadar vergisiz elektrik üretme hakkı vermiştir. kullanın, fazlasını satın diyorlar. ama güneş enerjisi bu iş için pahalı bir sistem hala. rüzgar enerjisini kullanarak bu işin ticaretini yapmak çok daha karlı.
Güneşten iki şekilde enerji elde edilir. ilki güneş panelleri denilen, güneşin ısısından enerji elde yöntemidir. Bu yöntem hava bulutlu iken pek verimli çalışmaz, ayrıca çok geniş bir alan gerektirir. Diğeri ise güneş modülleri denilen (bkz: solar modlues) photovoltaic paneller aracılığıyla, güneşin ışığından elde etme yöntemidir. Bu yöntem bulutlu günlerde de çalışır, geniş bir alan gerektirmez. ama verimi, fiyat bazında daha düşüktür. ayrıca daha pahalıdır.

kanımca bu enerjiden yararlanılamamasının en önemli sebebi yatırım maliyetidir. örneğin ufak çaplı 3 mwp bir pv sistem yaklaşık 24 milyon dolara mal olmaktadır. bu sistemin ortalama yılda 4,5 milyon kwh eneji elde ettiğini düşünürsek, ve devletin bu enerjiyi kwh başına 8 cent ten aldığını düşünürsek bu durumda bu santral yılda 360 000 dolar para kazanacaktır. eğer enerjinin hepsi PMUM üzerinden satılsa ki ortalama 16 cent, bu durumda 720 000 dolar gelir elde edecektir. her iki durumda da yatırılan paranın geri ödenmesi 15 yıldan fazla alır ki, bu tutardan işçi ücretleri, sigorta, faiz, vergi, amortisman düşülmemiştir.

sonuç olarak, yatırım maliyetleri düşmeden ve devlet teşviği olmadan gelişmesi zor bir enerji türü. ha bunu yapan var mı? Var. Örneğin, almanya, japonya, abd, çin ve israil. bu ülkeler, hem alım ücretini yüksek belirliyor, hem de yatırımda bazı destekler veriyorlar. bu da doğal olarak bu ülkelerde güneş enerjisinden elektrik üretimini cazip kılıyor.
güneş enerjisi ile su ısıtmanın dışında evinizi, havuzunuzu ısıtabilir hatta soğutabilir (chiller aracılığı ile) ve elektrik üretebilirsiniz.
bkz: Solimpeks
tükenmeyen doğal enerji kaynaklarından birisidir.
m2 ye 1 kwatt/ gün olarak düşen enerjidir.
Bugün üzerinde çalışılmakta olan yeni ve temiz enerji kaynakları arasındadır. güneş enerjisinin sınırsız bir potansiyele sahip olması, tükenmez niteliği, çevre kirliliğine yol açmaması, iletim ve dağıtım sorununun bulunmaması gibi sebeplerle büyük önem arzeden bir enerji kaynağıdır.

Gezegenimizin güneş enerjisi potansiyelini anlamak için birkaç rakam: Dünyamıza her yıl 5.4 milyon exajüllük güneş enerjisi temas eder. Bunun atmosferde kalan 2.5 milyon exajüllük miktarı 1990 yılında tüm dünya üzerinde tüketilen enerjinin 6000 katıdır. Bir başka deyişle, tarihin başından beri insan kullanımına açık petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtların toplamı, dünyaya ulaşan güneş ısısının 30 günlük bölümüne eşdeğerdir.

70'lerden itibaren ısıl enerjisini kullandığımız güneş, son yıllarda gelişen teknolojiyle bize elektrik enerjisi kaynağı olarak da hizmet verebilmektedir. Tatil beldelerimizdeki çatılardan aşina olduğumuz güneş toplayıcıları, ısıtma misyonlarını dünyada çoktan aşmışlardır. Güneş panelleri ve fotovoltaik pillerle giderek düşen maliyetlerle elektrik enerjisine sahip olmak olasıdır (70'li yıllarda kws başına 30$ olan maliyet 90'lı yılların başında 13 cent'e kadar düşmüştür).

Bu alandaki en başarılı örneklerden birini Dominik Cumhuriyetinde görmekteyiz. Son dokuz yıl içinde burada 2000 den fazla ev güneş enerjisiyle elektriklendirilmektedir. Bu başarı, Richard Hansen tarafından kurulmuş ve kar amacı gütmeyen Enersol Associates adlı ABD grubu ile Asociasion Para El Desarrollo de Energia Solar adlı bir Dominik organizasyonunun ortaklaşa çabası sonucu ortaya çıkmıştır.

Akdeniz'i çevreleyen ülkeler de nükleer seçeneğe yönelmektense rüzgar ve güneş potansiyellerini değerlendirmekteler. israil'de güneş enerjisi her yıl 300.000 ton petrole eşdeğer enerji sağlamaktadır ve bu, ülkenin birincil enerji gereksinmesinin %3'üne eşittir.

Oysa ülkemiz coğrafyası bize güneş enerjisi hususunda daha geniş avantajlar sunmaktadır. Tarım ya da otlak alanı olarak kullanılamayacak geniş yüzeylere güneş panelleri konumlandırılabilir. Güneş ışığı açısından ne denli zengin olduğumuzu da yaşayarak görmekteyiz.

Ülkemizin elektrik enerjisi amaçlı teorik güneş enerjisi potansiyeli 8.8 milyon TEP'tir. Bu potansiyelin yararlanılan kısmı ne yazık ki henüz ar-ge niteliğindedir. Oysa ar-ge kuruluşlarımızda yapılan araştırmalar, özellikle güneş pilleri konusunda seri üretime geçilebileceğini göstermiştir.
mühendislik konusudur.
şimdi baaaaaam diye bir görüntü ve ses hissettiğinizi düşünün sonrada aşağıdaki cümleyi okuyun.

evlerin enerji faturasını sıfıra yaklaştırır azcık istemek ve zekayı kullanmak lazım.

hele birde rüzgar enerjisi ile desteklenirse yeme de yanında yat.

bilinen uygulamalara, basit mercek sistemleri de eklenmelidir.

şu ara kafa yormaya yeniden başladım.
400 m2 tabanlı bir apartmanın çatısına zekice bir uygulama yapılırsa kış günü parçalı bulutlu bir havada saate 40 kw enerji kazanılır.
20 daireli bir apartmanda daire başına saatte 2 kw düşer.
kışın ortalama bir dairenin doğalgaz tüketimi 5kw falandır.

uygulamanın zekice yapışması konusuna özellikle vurgu yaptım ki kendini amorti ettiği anda ömrü biten sistemlere para harcanmasın.
(bkz: sizi faturalardan kurtaracağım diyen başkan adayı)
güncel Önemli Başlıklar