bugün

islam olmasaydı hiç ve muhammed çıkıp gelseydi

arap kabileleri cahil değildi. aralarında çok iyi şaiirler vardı ( adamlar şiir dinletisi yapıp kabe duvarına asıyor amk.) cahiliye dönemi diye zikredilmesinden millet halkı cahil sanıyor halkın içinden okuyan incili özelliklede tevratı bilen çok kişi vardı.

leheb suresinde insanlar lehebe beddua etmiyor. orada allah ebu lehebin elleri kurusun dediniz kurudu diyor. (el kelimesi gücü iktidarı temsil ediyor. allahın eli bütün ellerden üstündür. ayetinde ki gibi gerçektende rbu lehebin elleri kurumuş siyasal otoritesi ortadan kalkmıştır.)

birde islamın kelime anlamı teslim olmaktır. hz. ademden hz. muhammede kadar tüm peygamberler insanları allaha teslim olmaya yani islama çağırmıştır.

hz. muhammedin tebliğine çoğunlukla gençler ve 3. sınıf halk katılmıştır. ama aralarında soylu insanlar da vardı. hep sıradan ezik insanlar müslüman oldu demek islam hakkında zerre bir sik bilmemektir. osman, ebubekir, ömer vs. soylu kişilerdi. zaten halife olmalarında mekkenin ileri gelenlerinden olmaları etkili olmuştur.

ulan bunları yazıcam derken asıl yazacağımı unuttum.