bugün

ışid in kabe yi yıkma kararı alması

uyduruk bir haber olduğunu tahmin ediyorum. bu arada kabe'yi yıkmaya çalışan ebu cehil değil ebrehe'ydi. ayrıca allah bazen kabe'yi yıkmaya teşebbüs edeni daha yoldayken helak ediyor ama gerçekten yıkanlara dokunmuyor nedense! haber doğruysa belki ondan cesaret almışlardır.

abdullah bin zübeyr döneminde kabe iki kere kuşatıldı. iki kuşatmada da mancınıkla taşa tutuldu. ilkinde alevli gülleler de kullanıldığı için kabe örtüsü ve o zaman ahşap olan tavan kirişleri tutuştu. kabe kullanılamaz hale geldi. kuşatan ordu halife yezid'in ölüm haberi üzerine geri döndü. kabe büyük hasar aldığı için abdullah bin zübeyr tarafından temellerine kadar yıkılıp tekrar inşa edildi.

ikinci defa halife abdülmelik bin mervan'ın gönderdiği ordu tarafından kuşatıldı. ordunun komutanı haccac kabe'yi taşa tuttu. abdullah bin zübeyr'i de binlerce taraftarı ile birlikte kabe avlusunda boğazladı. haccac, abdullah bin zübeyr'in bir hadise dayanarak yaptığı inşaatı uygun bulmadığı için kabe'yi tekrar yıktı ve inşa etti.

karmatilerin kabe'yi ele geçirdiklerinde yaptıklarına, hacılar arasında sayısız defa çıkan kanlı olaylara ve 1979 kabe baskınına hiç girmiyorum...