bugün

kış uykusu

bugün vizyona giren ve bu sene cannes film festivalinde altın palmiye ödülü alan nuri bilge ceylan şaheseri. sabırsızlıkla bekledim, geldiği gün gittim. film biraz uzunca, üç saat kadar sürdü öncelikle bunu söylemekte fayda var. şahsen gittiğim sinemanın koltuklarından bu filme girene kadar memnundum, ama anladım ki bir yerden sonra insanın kıçı düzleşiyor.

filmin tam süresi 3 saat 16 dk. nuri bilge ceyla filmin uzun olmasına yönelik eleştirilere cevaben, bir roman nasıl çok uzun olabilirse, bir filmin de çok uzun olabilir, bunun sorgulanması anlamsızdır demiş.

film üç ana karakter üzerinde ilerliyor, ana karakterimiz aydın(haluk bilginer), kız kardeşi necla(demet akbağ), eşi nihal (melisa sözen). aydın ve necla babalarından kalma evlerini otele çevirmişlerdir ve bu oteli yürütmeye çalışmaktadırlar. ayrıca aydın yerel bir gazetenin köşe yazarıdır. aydın, karşımıza gerçek anlamda bir aydın olarak çıkıyor, entelektüel birisi, zamanında oyunculuk yapmış ancak tutunamamış ve kendi halinde geçinmeye devam eden bir adam. neyse film zaten olay temelli olmadığı için takdir edersiniz ki konusunda bahsedilecek pek bir şey yok, hem spoiler'a girmek istemiyorum.

görsellik açısından: her zamanki gibi manzaralar harika. sinematografik açıdan muhteşem. filmin çekildiği bölgeyi yakından bilen biri olarak, olduğundan güzel göstermiş diyebilirim. ama kış mevsimi karlı bir erciyes manzarasının olmayışına da kayserili olarak bozuldum açıkçası, sevgili nuri bilge abimiz... * gerçi filmin havası genel olarak kapalı, melankolik. bu da kahramanların psikolojisinin yansımasında büyük etkiye sahip. o havada erciyes görünmez zaten. *
filmde dikkatimi çeken bir unsur aynalar. yanılmıyorsam dört kez, birinde çok bariz bir şekilde olmak üzere, iki kahraman aynı odadayken biri aynanın yanında, diğeri aynadan yansıma olarak çekilmiş. bence çok hoş bir şey. aslında görmeye alışkın olduğumuz bir durum fakat biraz özel ilgi gösterilmiş zannımca, bu yüzden izlerken aynaları da şöyle bir kontrol ettim sürekli. eğer özel bir anlamı varsa bu durumun bilemiyorum, bilenlerin paylaşmasını rica ederim.

filmdeki görsel şölen mahiyetindeki kareleri şöyle anlatabilirim; filmden kesilen karelerle çok hoş bir fotoğraf galerisi oluşturulabilir rahatlıkla.

müzikler... diğer nuri bilge filmlerinde müzikler yok denecek kadar azken bu filmde diğerlerine nazaran çok fazla kullanılmış. müziklerin kullanıldığı yerler ve kullanılan müzikler muhteşem. özellikle o schubert piyano sonatı filme "cuk oturmuş".

senaryo muhteşem. diğer filmlerde bu kadar konuşma olmazdı nuri bilgenin, ama bu filmde oyuncular ezber konusunda baya zorlanmıştır sanırım zira uzuun uzun konuşuyorlar. öyle birer cümlelik diyaloglar da değil, her biri kendi başına monolog sayılabilecek kadar uzun ve kapsamlı konuşmalarla bir diyalog halindeler. dolayısıyla bazen konuda kalmakta zorlanabiliyorsunuz. ayrıca bu konuşmalar sayesinde karakterlerin psikolojik dünyası mükemmel şekilde yanısıtılmış, oyuncular da bunu gerçekten muhteşem şekilde yansıtıyorlar, her biri harika oynamış, ancak melisa sözen sanki biraz genel performansın altında kalmış gibi hissettim. konu dağılmadan, bu diyaloglarda gayet felsefi konulara değiniliyor, seyirci düşünmeye sevk ediliyor, güzel alıntılara hatta ince göndermelere yer veriliyor gerek siyasi gerek toplumsal konularda, anlayana. benim yakalayabildiğim 4-5 tane vardı, daha niceleri vardır. bu konuşmalardan aklınıza yeni fikirler gelebilir, hatta fikirleriniz değişebilir, etkilenebilirsiniz. konuşmalarda bir yapmacıklık ya da gerçekçiliği bozan herhangi bir durum görmedim. bazen kullanılan kelimeler öyleymiş gibi gelse de konuşan kişinin zaten entelektüel biri olduğu düşünülünce normal karşılanıyor ve herhangi bir sorun olmuyor.

zengin-fakir uçurumu, sosyal statü durumları köylü karakterler ve zengin üst zümre karakterler arasında çarpıcı bir gerçeklikle işlenmiş.

film yine o kadar gerçekçi ki, oyucuların üstün performansı, senaryonun ve görüntü yönetmenliğinin başarısı sayesinde, yine kendimi filmde gibi hissettim. tüm kış uykusu film ekibini ayrı ayrı tebrik etmek lazım. bu başarılı eseri sadece oyunculara, nuri bilgeye atfetmek haksızlık olur, tüm ekip harika iş çıkarmış.
güncel Önemli Başlıklar