bugün

yobaz alevi vs yobaz sünni

ülkemizde ikisinden bol bol bulunur. iki tarafta birbirinden nefret eder, kız alışverişi kesinlikle yapmazlar. kendilerine bunun sebebi sorulduğunda diğer taraf bizden daha çok nefret ediyor tarzı cevaplar alırsınız. nefretleri yüzünden birbirinden farklı millet olduklarına inanırlar. madde madde incelersek:

- yobaz aleviler sol, yobaz sünniler sağ partilerin bel kemiğini oluştururlar. sağ=sünni ve sol=alevi gibi düşüncelere sahiptirler. genel olarak yobaz aleviler chp, yobaz sünniler akp içerisinde taplanır.
- iki tarafta kendi dinlerinin tamamen doğru karşı tarafın saptırılmış olduğuna inanır.
- iki tarafta karşı taraftan kız alırken istemsizce evet derken, kız verme konusunda kesinlikle taviz vermez.
- birbirleri hakkında çeşitli ağır ithamlara sahiptirler. yobaz aleviler sünnilere "yezit", yobaz sünniler alevilere "dinsiz" diye hitap eder.
- zorda kalınca yobazlıklarını milliyetçilik altında gizlemeye çalışırlar. en önemli tartışmalar osmanlı hakkında olur. yobaz aleviler "osmanlı türk değildi, türkleri kesti doğradı sürekli arapçılık yaptı padişahların hiç türk eşi yoktur türkçeyi yasakladılar, peygamber milleti deyip araplara taptılar" derken, yobaz sünniler "aleviler hep haindir, kızılbaş ayaklanması yaparak anadoluyu tarumar ettiler biz türkler istanbulu fethettik onlar perslerin kölesi oldular aslında pers soylular" tarzında söylemlerde bulunurlar.
- yobaz alevi atatürkçü olduğunu söyleyip herşeyini atatürk'e bağlayarak atamızın ismini kirletirken, yobaz sünni direk olarak atatürk düşmanıdır.
- iki tarafta kendi inancına yakınsa devlet düşmanlarını saygıyla anar. yobaz aleviler için seyit rıza, yobaz sünniler için şeyh sait sevilir.
- iki tarafta asıl türk olanın kendileri olduklarını düşünür. kendi mezheplerinin türklerin asıl dini olduğunu iddia edip, diğer tarafın farklı ırk olduğunu düşünür.
- iki tarafta her platformda bizim dini özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar derler ama karşı tarafın özgürlüklerine karşıdırlar. yobaz alevi "başörtüsü yoktur, dini değil siyasidir başörtüsüyle okuyacaklarına hiç okumasınlar" derken, yobaz sünni "cem evleri diye birşey yoktur onların saz çalıp alkol içtikleri yerlerdir, bunların hepsi gusülsüzdür" gibi söylemlerde bulunurlar.

benim gözlemlediğim en önemli özelliği bunlardır. bu ayrılığın temeli 1514 yılındaki çaldıran savaşı'na dayanmaktadır. çaldıran savaşı sonra önemli bir alevi nüfusu kuzey ve güney* azerbaycan bölgelerine giderek hızlı bir şekilde caferileşir. osmanlılar halkını sünnileştirirken, safeviler şiileştirmiştir. osmanlılar türkiye'nin, safeviler azerbaycan'ın atasıdır. türk devletleri çeşitli sürtüşmeleri ve politik olaylardan dolayı birbirlerini kırmıştır. hem yavuz sultan selim hemde şah ismail hatayi türklerin atasıdır.

not: alevi ve sünnilerin birbilerini sevmesi, görüşlerine saygı göstermesi ve düşmanlıklarını bitirmesini dileyen muhafazakar sünni müslüman inancına sahip türküm. yobaz kelimesinden nefret ederim sadece bir konuya dikkat çekmek için bu kelimeyi kullandım.