bugün

das kapital i okumayı bir şey sanan çaylak solcu

eğer bir kitap okumayı çok büyük bir şey(simge, prim yapma aracı, ortama kapak atma aracı vs.) sanıyorsa, ve bir kitap okumakla bir bok olabileceğini sanıyorsa (solcu, sağcı, ülkücü vs) yerden yere vurulmayı hakedendir.

şunu biliyoruz ki, bu acaiplikler ülkesinde das kapital, çoğunlukla -maalesef ki- bir araştırma veya olaylara objektif bakabilme kaabiliyeti kazanmaya yardımcı olma kitabından daha ziyade bir "mühür" yada bir simge olarak -tıpkı kutsal kitaplar gibi- okunmakta, okunduğu söylenmekte veya sadece kişisel kitaplıklarda bulundurulmaktadır. bir bok anlamak, analiz yapmak veya objektivite kazanmak için değil.

buna karşılık das kapital zaten "ideolojik" bir "külliyat"** olmaktan daha çok, ekonomik teoriler-gözlemler ve karl marx'ın bahsi geçen konular hakkındaki nesnel veya kaynak göstererek yorumladığı görüşlerini-analizlerini içermektedir. ve sosyoloji, ekonomi ve sosyo-ekonomi(doğal olarak) alanında bilgi edinmek isteyen herkesin mutlaka -ama mutlaka, sıkılmadan, yorulmadan, kızmadan, bozarmadan, kendini yaftadan yaftaya vurmadan-okuması gereken bir eserdir. tıpkı max weber'ınkiler gibi.