bugün

süleyman şah türbesi

ak tayfanın suriye'ye girmek için bahane olarak kullandığı tarihi-manevi yer!
(bkz: gözünün üzerinde kaşın var deyip suriye ye dalmak)

Uluslararası ilişkiler hocası Prof. Yüksel inan a göre türbe için lozan anlaşmasında kullanılan ifade egemenlik değil mülkiyettir. Bu da bize askeri müdahale hakkı tanımaz!

---- alıntı ----
Suriye'nin Halep kenti yakınlarında, yaklaşık 10 dönümlük arazi parçası üzerinde yer alan Süleyman Şah Türbesi'nin alanı ne kadar bizim toprağımızdır?
Askeri müdahalemiz söz konusu mudur?
Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu Sultan Osman'ın büyükbabası Süleyman Şah'ın türbesi ilk başta Caber kalesindeydi. Bu türbenin statüsü, Atatürk'ün çok yakından izlediği 20 Ekim 1921 tarihli Ankara anlaşması ile tespit edildi.
Uluslararası ilişkiler hocası Prof. Yüksel inan, bu türbenin durumunu şöyle anlatıyor:
- Suriye, Fırat nehri üzerinde baraj inşa etmeye karar verince Caber Kalesi'ndeki türbenin sular altında kalması tehlikesi doğdu. Bunun üzerine 1973 yılında Suriye'yle anlaşarak türbenin yerini değiştirdik. Ancak türbe burada da uzun süre kalamadı. Baraj yapıldıktan sonra yükselen sular yeni türbeyi de tehdit edince ikinci bir nakil protokolü imzalanarak türbe bugünkü yerine nakledildi.
Yüksel inan, şöyle devam ediyor:
"Süleyman Şah'ın türbesinin bulunduğu alanı Türkiye toprakları gibi egemenlik hakkımızın olduğu toprak parçası olarak görmemeliyiz. Söz konusu olan hak egemenlik değil mülkiyet hakkıdır. Nitekim türbeyle ilgili Lozan Anlaşması'nda kullanılan deyim de egemenlik değil, mülkiyettir. Oradaki askerimiz semboliktir. Müdahale hakkımız yoktur."
---- alıntı ----
http://gundem.milliyet.co...detay/1861870/default.htm