bugün

alevilerin chp ye oy verme nedenleri

birinci neden alevi inancı ile sol düşüncenin paralellik göstermesi ve soldaki en güçlü partinin yıllar yılı hep chp olmasıdır.ikinci neden ise kuşkusuz laikliktir.

laiklik aleviler için çok önemlidir zira yüzyıllarca bu topraklarda inançları yüzünden türlü zulümlere maruz kalmış, büyük acılar çekmişlerdir.

ilk defa cumhuriyet döneminde inançlarına ve dolayısıyla can güvenliklerine saygı gösterilmiş ve bu sayede dağlarda yaşamaktan kurtulmuşlardır.haliyle mustafa kemal atatürk'e büyük bir minnet duyarlar ve laiklik alevilerin olmazsa olmazıdır.

bu arada alevi denince gözlerinden nefret fışkıran o 30 lira yevmiye karşılığı akp'yi yalayan malum beslemelerin papağan gibi dersim deyip durmalarına gülmeden edemedim.

aleviler'in tamamına yakını türkmendir, dersimdeki aleviler kürttür,zazadır ve alevilerin ezici çoğunluğunu oluşturan türkmen aleviler kürt,zaza alevilerden (malesef) pek hazzetmezler.bu yüzden de alevilerin tamamına yakını dersim denince hiç üzerlerine alınmazlar.hatta alevi forumlarına bakmış olanlar iyi bilir bu konu gündeme getirildiğinde dış destekli feodal isyan derler.katliam diyene de tepki gösterirler.

haklıdırlar çünkü dersim isyanı gerçekten dış destekli feodal bir isyandır. hatay meselesine binayen ingiliz eliyle çıkartılmıştır. bu isyana karşı 1.harekat başarısızlıkla sonuçlanınca, hava destekli 2.bir harekat yapılmış ve başarı sağlanmış, isyancılar tepelenmiş ve dağıtılmıştır. 3. harakat temizlik harekatıdır. kılıç artıklarının temizlenmesi yani 2.harekattan kaçarak kurtulan isyancıların peşlerine düşüp bulup yok etme harekatıdır.

3.harekat yada diğer deyişle temizlik harekatı yer yer 1940'lara kadar sürmüştür. işte ne olduysa bu 3.harekatta olmuştur. kimi köylere saklanan isyancılar tepelenirken isyancı-sivil ayırt etmeden kim varsa öldürülmüştür haliyle kurunun yanında yaş da yanmıştır.

bu sertliğin birinci nedeni; eylül 1938'de başlayan o son harekat sırasında atatürk'ün şuuru kapalı biçimde hasta olması ki temmuz ayından ekim ayına kadar bu böyle olmuştur zaten ekim ayından itibaren 10 kasıma kadar da ağır bir komaya girmiştir

ikinci neden; 2 harekatta ama özellikle de ilkinde verilen şehitlerin çokluğudur.

ve son neden ise; yine gerek 2.harekat sırasında gerekse son harekat sırasında başbakan olan celal bayar ve savaşı yürüten bazı komutanların bölge halkına karşı alevi olmaları nedeniyle önyargı ile yaklaşmalarıdır. bu üç temel gerekçe kurunun yanında yaşın da yanmasına neden olmuştur.

şeyh sait isyanında gerek mustafa kemal gerekse o dönemin başbakanı ismet inönü özellikle sivillerin zarar görmemesi hususuna dikkat etmişler hatta bu yüzden harekat uzamış ve maliyet artmıştır. şeyh sait isyanı için devlet bütçesinin 3'te 1'i gitmiştir. ama ne olursa olsun meşruiyetten şaşmamışlardır.

kuşkusuz yaşanan acıların neticesinde en azından bir kısım dersimlide chp'ye ve hatta celal bayar ismine karşı önyargı hatta kin,nefret olmuştur ama işte 1950'de seçim sandığı milletin önüne konduğunda inönünün chp'si bir tarafta, celal bayar'ın dp'si öte tarafta karşısına çıkmıştır dersimlinin. dolayısı ile kin ve nefret besleyen o bir kısım dersimli için de ister istemez bir tercih yapma durumu hasıl olmuştur.zaten yıllar içinde chp sol'a yönelmiş ve alevi inancı ile sol düşünce paralellik gösterdiği için dersim halkı yıllarca ağırlıkla chp'ye oy vermiştir.(hz ali'nin halifeliği sırasındaki icraatlarını biraz araştıranlar alevilerin niye solcu olduğunu anlarlar)

bunun dışında alevilerin geneli(türkmen aleviler) zaten chp'yi kendi partileri olarak görmektedirler.