bugün

ak parti iktidarında batık banka olmaması

Sebepleri çok çeşitlidir ama iki tanesi öne çıkıyor.

ilki, 2001 Krizinden büyük yara alan Türk bankacılık sektörü, Basel I-II tedbirlerini tüm dünyada en büyük iştah ve istekle uygulayan sektörlerin başında geliyor. Diğer ülkeler kıstasların ağır olduğunu iddia ederken, sütten ağzı yanan Türk bankacılık sektörü bu konuda tartışmaya bile girmedi.

ikincisi, ki en büyük sebep ve en acısı bu, Türk bankacılık sektörünün %70'e yakınının yabancı sermayenin elinde olması. BDDK'nın şu ana kadar uyardığı ve istediği, eskiden kolay kolay altından kalkamayacakları son derece zorlu hedefleri, rasyoları, Türk bankaları yabancı ortakları/ sahipleri kaynaklı fonlar/ krediler/ destekler sayesinde çok rahat atlattı. Kredi havuzu gibi sorunları hiç olmadı.

Bankacılık sektörüne gelebilecek en büyük zarar, Türkiye'deki siyasi kargaşadan ürken bu yabancı sermayenin geri çekilmek istemesi. Ekonomisi en boktan giden ve nakde çılgın ihtiyaç duyan italya'da bile yabancı sermayenin bankacılık sektöründeki payı %50 üzerine çıkmasına izin verilmezken Türkiye'de bu derece yüksek bir oran cinayettir dediler zamanında ama üç iktisat okulu bitirmiş, Harvard'da Master yapmış, ekonomi üzerine cilt cilt kitap yayınlamış(111) Erdoğan benim dediğim doğrudur deyip böyle istedi.