bugün

45 yıl boyunca yanlış yönde namaz kılmak

30 derecelik açıyla yapılan yanlıştır ve bu sadece bahsi geçen köyde olmamaktadır. bir çok tarihi eserimizde kıble hatası vardır. bazılarında 60 dereceye kadar çıkar.

Sivas'ta olan kullanıcılar meydan cami'nin kıblesini bir ölçsünler bir zahmet. Gitsin bir pusula alsınlar, bir meydan camisini bir de 500-600 metre yukarıdaki paşa camisini ölçsünler. eski camilerimizin bir çoğunda bu hata vardır.

genel kabul edilen bir yoruma göre (kıblenin tam olarak bilinmediği durumlarda) namaza durulduğunda göğsün 180 derece açıyla karşısı kıble kabul edilir.

yaradan şekilci değil demek, yaradanın veya peygamberimizin koyduğu şekil şartlarını hiçe sayabiliriz manasında algılanmamalıdır. o işin sonu gelmez. elbette bilgimiz ve gücümüz dahilinde olan şekil şartlarını da es geçemeyiz. çünkü bu bütün dinlerde ve hatta sosyal yaşamda olduğu gibi bir birliktelik, düzen, o düzenin sağladığı bir sağlıklı işleyiş getirir. bu da azımsanmayacak bir şeydir. ritüelleri böyle tek tek işimize geldiği gibi itibarsızlaştıramayız.

laf uzar...