bugün

atatürk ün harf devrimi yapmasının sebepleri

en basit açıklamasıyla tam olarak batılılaşmayı ve çağdaşlaşmayı sağlamaktır.

Atatürk ülkeyi bilimde ve sanatta geri bırakan unsurlardan birinin arap alfabesi ve kültürü olduğunu düşünüyordu.

yaklaşım olarak mantıksız bir uygulama değildi ancak uygulamada tam bir fiyasko olduğu da çok açık. çok önemli yazma eserler yeni alfabeye çevirilmedi hatta buna gereksinim bile duyulmadı. yeni alfabenin getirildiği dönemde Türkiye cumhuriyetinin çağdaşı olan batılı devletler büyük atılım içerisindeyken Atatürk ve sonrası dönemde gerçek anlamda bilimsel çalışmalar yapılmamıştır. çağdaşlaşıyoruz derken ilerici teknolojik ve bilimsel adımlar atılmamıştır. insanların dili, giyimi ve yaşam tarzı dış müdahalelerle değiştirilirken gerçek terakkiye yol açacak, yol gösterecek hamleler yapılmamıştır.

gelelim arap alfabesine.. değişimden önce evet insanlar okuma yazma bilmiyorlardı çoğunlukla. ama bunun nedeni eğitimli insanların balkan,1.dünya ve kurtuluş harplrinde hayatlarını yitirmesi ve ülkenin özellikle son 100 yılda çok ağır şartlar altında bulunuyor olmasıdır. arap alfabesi kullanılan dönemlerde de türklerin dönem dönem bilimde ve sanatta çok ileri oldukları açıktır. son dönem içinde bulunulan durum alfabeden bağımsızdır.

atatürk değişimi ve terakkiyi amaçlıyordu. ancak o dönemde gerekenler yapıldı mı, sonrasında ülke bilimde sanatta üst düzeylere taşınabildi mi, tabi ki hayır.