bugün

fındık kadar kalmış bizans ı alınca övünen türk

bu gibi askeri başarılarda, ele geçirilen coğfrayanın siyasi erkinin kalibresi değil, bölgenin stratejik değeridir önemli olan.
iyonyalı byzastan beri kalkedon ve byzantion hep politik öneme sahip olmuştur. bunla paralel olarak, vatikan devletini de, birkaç yüz palyaço kılıklı isviçreli muhafızın koruduğunu biliyoruz. floransa dukalığı da, askeri zayıflığına karşın, bir türlü ele geçirilememiştir.

öte yandan, bizansın kuvvetinin fetih öncesinde 7000 dolayında kaldığı ve gemisinin olmadığı da ortadadır. 1071 den sonra bizans gitgitde küçülmüştür ki, bir ara, dörde bölünmüş, istanbulda latinlerin borusu ötmüştür.
zaten fatihin eyüpte bir karargahı da vardır o sıralarda.
bizans deniz savaşları için desteği hırsız venediklilerden sağlar uzun süre. hatta rivayet odur ki, son bizans kralı paleogos çanakkalede taç giyer lakin kendisini konstantinin kendine götürecek gemi bile bulunamaz. bunun üzerine kral bir katalan gemisiyle istanbula gelir.
hala bile bazı radikal sağcı yunanlar, bu herifin gömüldüğü kayadan oyma mezardan kalkarak, türkleri kılıçtan geçireceğine inanıyor.

iyiki de fethedilmiş. gerçekten dünya güzeli bu kent, her şeyiyle...