bugün

gezi parkı eylemleri devam etmelimidir etmemeli mi

aklı başında bir insanın çelişkiye düşmesine sebep olabilecek karardır. eylemler artık öyle bir duruma geldi ki kelimenin tam manasıyla aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık.

diyelim ki eylemler sonlandırıldı;

1. bu direnişçiler açısından kesin bir mağlubiyet olacaktır. çünkü halkın, bu olayları yorumlama tarzında ciddi bir değişiklik olmamış, yapılan eylemlerin daha demokratik bir ülke özlemiyle gerçekleştirildiğine dair bir kamuoyu algısı yaratılamamıştır.

2. bu mağlubiyet, aynı zamanda rte'nın parlak bir zaferi olarak tarihe geçecektir. akp hükümetinin demiyorum, lütfen dikkat ediniz. çünkü çok iyi biliyorum ki akp içerisinde de bu olaylara kısmen de olsa destek verenler mevcut. hatta bu konuda erdoğanın tavrı keskin bir şekilde kurmaylarından ayrılıyor.

3. tüm bunların sonucu olarak; baskı artırılacak, medya daha da köşeye sıkıştırılacak ve halihazırda elimizde bulunan özgürlükler de kısıtlandırılacaktır. hatta şimdiden başlandı bile bu yöndeki çalışmalara. sosyal medyaya ciddi kısıtlamalar getiriliyor, muhtemelen olaylar bittikten sonra da polisin güçlendirilmesi için çalışmalara başlanacaktır. sonrası: tam bir diktatörlük rejimi.

diyelim ki eylemlere devam edildi;

1. cnn int.ın ve diğer bazı batılı medya kuruluşlarının propagandayı andıran tarzdaki haberleri ve bu konuya olan yoğun ilgileri göstermektedir ki masum istekler ve masum bir tavırla başlayan bu eylemler, artık çakalların ellerini ovuşturduğu bir rant kapısı haline gelmektedir. bu durumun şöyle bir sakıncası var: artık lideri olmayan, aralarında hiyerarşik ve disiplinli bir örgütlenme olmayan pasif grupların bu büyük yangını kontrol etmesinin mümkünatı yoktur. eylem bittiğinde yumurtanın içerisinden bizim istediğimiz şeylerin çıkmasının imkanı oldukça azalmıştır.

2. eylemlerde şiddet, günden düne tırmanmakta. bu da kötüye işaret. gayet de barışçıl bir şekilde başlayan eylemler, artık polisin ve provokatörlerin müdahaleleriyle şiddet içeren protestolar haline dönüştürüldü. bu da eylemlerin dışarıdan görünümünü olumsuz şekilde etkiledi. bundan sonra geçen her dakika, her saat; eylemcilerin karşısında duran akplilerin birleşmesine ve yaşananları basite indirgemelerine sebep olacaktır. bu eylemler, seçim zamanında akpyi destekleyenleri de içerisine alamadığı müddetçe kesin olarak başarısız olacaktı zaten. bundan sonra da bu hedeften uzaklaşılmaktadır.

3. toplumsal kutuplaşmanın kemikleşmesi, her şeyden önce akpnin ve özellikle de erdoğanın işine gelir. yüzde 50 oy alan bir partinin türkiye gibi bir ülkede daha fazla oya ihtiyacı yoktur. karşı grubun da tek bir parti üzerinde ittifak etmesi mümkün olmayacağına göre bu durum akp iktidarının kemikleşmesine, belki uzunca bir dönem kazınamamacasına yasama, yürütme ve yargı organlarına nüfuz etmesine sebep olabilir.